Hetesi Erzsébet

Ismerd meg szakfelelőseinket! - Prof. Dr. Hetesi Erzsébet, Marketing MSc szakfelelős

Egy Tolna megyei pici faluban, Majoson születtem, de Baranyában, Mágocson nőttem fel, ott jártam általános iskolába, majd miután megnyertem egy megyei matematika versenyt, középiskolás koromban Pécsre kerültem matematika-fizika tagozatra.

Egyetemi tanulmányaimat a Janus Pannonius Tudományegyetemen végeztem, amit ma Pécsi Tudományegyetemnek hívunk, aztán elvégeztem a tanár szakot a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen Budapesten.


Hazudnék, ha azt mondanám, hogy mindig is vonzódtam a közgazdaságtanhoz, de Pécsett marketing szakon végeztem. Egyetem után Székesfehérvárott egy áruházban marketingesként kezdtem, ahol „bemelegítésként” a Skála Áruház ötletgazdájának, Demján Sándornak a pesti cégénél együtt dolgozhattam kiváló marketingesekkel. A Fehérvár Áruház indítása nagy kihívás volt, de aztán amikor beindult, utána már unalmasnak találtam a munkát. Így kerültem 1979-ben Szegedre a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolára, és 1981-ben megszereztem első doktori diplomámat a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen. Már ebben az időszakban is óraadó voltam a JATE-én, majd a rendszerváltozás után, amikor jött a menedzser szemlélet, elkezdtem szociológiát és marketinget tanítani a Főiskolán, és a GTK megalakulását követően óraadóként marketinget, piackutatást oktattam a karon. Közben 1993-ban barátaimmal alapítottunk egy piac-és közvéleménykutató céget, ahol 10 éven keresztül számos vállalati kutatást végezhettünk nagyon változatos témákban. Nehéz feladat volt: a kérdőívezéstől, az adatfeldolgozáson, rögzítésen keresztül mindent végig csináltam, de alig vártam, hogy ott legyenek az elemzendő eredmények, és rengeteget tanultam ebben az időszakban. Talán ennek a következménye, hogy az elmúlt években a kutatásmódszertani trendek foglalkoztattak a legjobban az oktatás területén.


2002-ben átkerültem a GTK-ra főállású docensként, és oktatási dékánhelyettesként. Talán ez volt a legnehezebb időszak. Új, fiatal egyetemi kar, bologna-folyamat, kreditrendszer bevezetése, szakalapítások és szakindítások vártak ránk, de a fiatal kollégákkal sikerült nagyon jó hangulatú csapatmunkát végeznünk, melynek eredményeként akkreditálták a Marketing mesterszakot is, amelynek azóta szakfelelőse vagyok.


Kutatási területem a PhD tanulmányaim során vált máig meghatározóvá. A marketing kurzusok mellett gazdaságszociológiát is tanítottam, és matematika szakosként így nem nagyon hittem már abban, hogy a gazdaság működése leírható csupán függvényekkel. A gazdaság társadalmi beágyazottsága, az emberi tényezők szerepe sokkal jobban izgatott, így fontosabb kutatásaim a fogyasztói elégedettség, lojalitás vizsgálatára irányultak, majd később az üzleti kapcsolatokban megragadható emberi tényezők váltak kedvenc kutatási területemmé. Publikációim, közös könyveim is e témákban jelentek meg, melyek közül talán két könyvet említenék meg. Rekettye Gábor professzor úrral írt Kínálatmenedzsment könyvünk Akadémiai Nívódíjat kapott, a Nonbusiness marketing könyv, amelyet Veres Zoltánnal írtunk, pedig tananyag az alapszakon.


Sokszor megkérdezik, hogy mit szeretek jobban: kutatni, vagy oktatni. Az új trend alapján az a jó irány, ha valaki el tudja dönteni ezt a kérdést, ám én azt gondolom, hogy ez a felsőoktatásban egy végtelenül hibás álláspont. Annak a kutatási eredménynek, amelyet egy kutató nem tud átadni a következő nemzedéknek, semmi értelme. Szerintem a kettő együtt lehet hatékony. Én szeretek kutatni, és szeretem az eredményeinket megosztani a hallgatókkal az oktatás során. Az oktatói lét egy csudaszép életforma. Ebben a szakmában a változatosságot, a szabadságot szeretem a legjobban. Állandóan új hallgatók jönnek, és bár néha bosszant, hogy teljesen mások, mint a régiek, néha örülök, hogy ez így van. Ezt a változatosságot nagyon élvezem, ahogyan – az egyelőre meg meglévő - szabadságot is, azaz hogy kutathatunk, eredményeket érhetünk el. A harmadik pedig, ami nagyon jó, az a csapat, akikkel dolgozom. A kollégáim nagy része hallgatóm volt, régóta ismerem őket, nézhetem a fejlődésüket, változásukat, megbízom bennük, jó velük dolgozni. Ők a támaszaim abban is, hogy a Marketing mesterszak állandóan megújuljon: tartalmilag új kurzusok kerülnek be a képzés, oktatás-módszertan szempontjából pedig élen járnak a fiatalok az innovációkban. Jó látni, amikor a „tanítvány túlnő a mesteren”, és ezt várom a nálunk mesterszakokon végzettektől is!


Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Szlogen verseny weboldal

A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara fennállásának 25., a szegedi közgazdászképzés 30. évfordulóját ünnepelve jubileumi évre szóló szlogen tervező pályázatot hirdet a kar mindenkori hallgatói számára.