Bezár

SZTE GTK Hírarchívum

Barnabas tortenete

Ismerd meg Barnabást!

Ismerd meg Barnabást!

2024. május 23.
2 perc

Te tudtad, hogy Barnabás a GTK kabalája? Most megismerheted a történetét.

Barnabást még 2010-ben a „Legyél Te a GTK Marketing Igazgatója!” című pályázatra találta ki Berki Viktor, Bagi Noémi és Holecska Krisztián, akik ezt követően meg is nyerték a pályázatot, és elkezdték pályafutásukat a Kar marketingeseiként gyakornoki pozícióban.

Azért került a választás a medve alakra, mert a bika mellett a gazdasági élet egy meghatározó szimbóluma. Sokan bírálták, mert a lefelé tartó piacnak a jelképe, ők mégis kiálltak mellette, hiszen a medve ennél sokkal több. A heraldikában (címertan) is gyakran használt címerállat, amely a tekintély, az erő, és a magabiztosság szimbóluma. Ők ezt akarták adni a GTK-nak, hiszen ők is ezt kapták a Kartól.

Az ötletet az adta, hogy a középiskolákba rengeteg egyetem és kar látogatott el, hogy bemutatkozzanak, és népszerűsítsék magukat, válaszoljanak az esetlegesen felmerülő kérdésekre. Viszont ezt a technikát már elavultnak tartották.

A hallgatókat már akkor is annyi információ és inger érte, hogy már nem is érdekelték őket a karok által tartott előadások. A marketing csapat úgy érezte más eszközöket kell alkalmazni a jól beváltak mellett. Olyanokat, amelyek felkeltik a diákok érdeklődését a GTK iránt.

Innentől kezdve, mikor ellátogattak középiskolákba előadásokat tartani, velük tartott Barnabás, a kabalamedve. A medvejelmezbe öltözött hallgató járta a középiskolák folyosóit, és szórólapokat osztott, miközben a klasszikus bíbor GTK-s pólót viselte.

Barnabás megalkotásának két célja volt. Egyrészt, hogy felkeltse az érdeklődést a Kar iránt, másrészt pedig hogy kifejezze a Karunk fiatalos, vidám hangulatát. Terveik között szerepelt, hogy egy kabala igazán 21. századi ötlet és megannyi nyugati egyetem használ közösségépítésre hasonló jelképet.

A kabalamedvének óriási népszerűsége volt, különösen a középiskolai roadshow-k alkalmával, de a Kar hallgatói is mindig nagy örömmel fogadták mikor megjelent különböző rendezvényeken. Bár az ismertsége az évek alatt kicsit megkopott, mégis fontos szerepet tölt be a GTK életében. Ezért is fontos, hogy az új hallgatók is megtudják, ki is Barnabás.

Összegyűjtöttünk nektek néhány videót melyekben kedvenc mackónk szerepel. Ha kíváncsiak vagytok, csekkoljátok le!

https://www.youtube.com/watch?v=brAbdjJkTYU

https://fb.watch/seCUMFyRlW/

https://www.youtube.com/watch?v=zR7AZD8-DgU

https://www.youtube.com/watch?v=rxUFgcMHywE

https://www.youtube.com/watch?v=9LERp018KuU

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek