Nemzetközi konferencia

Nemzetközi szakmai konferencia az SZTE Gazdaságtudományi Karon

Április 14-15. között Decades of crises: from competitiveness to resilience – via the bumpy road of sustainability című nemzetközi konferenciának adott otthont Karunk.

A nagy mérséklés éveiben a versenyképesség állt a gazdasági viták középpontjában. A 2008-as globális válság óta a rugalmasság gondolata került előtérbe. A Covid-19 világjárvány idején a megszakadt globális értékláncok megmutatták a rugalmasság és az alkalmazkodóképesség fontosságát, és a biztonság prioritása gyakran felülírta a profitmaximalizálás vagy a versenyképesség szempontjait. Az ukrajnai háború és a kibontakozó kelet-nyugati szétválás még távolabb vitt minket a globalizáció gazdasági koncepciójától. Ráadásul a háború okozta energiaválság csak megnehezíti az éghajlatváltozás kihívásával való megbirkózást és a fenntartható fejlődés megvalósítását.

Ennek nyomán az SZTE IKIKK IKT és Társadalmi Kihívások Kompetenciaközpont keretei között működő "Zöld és digitális átalakulás" kutatócsoport (tagjai: Dr. Kosztopulosz Andreász, Dr. Megyeri Eszter, Dr. Pelle Anita, Dr. Somosi Sarolta, Dr. Szanyi Miklós, Tabajdi Gabriella, Prof. Dr. Voszka Éva, kutatócsoport vezető: Prof. Dr. Farkas Beáta), a European Association of Comparative Economic Studies (EACES), valamint az SZTE GTK szervezésében április 14-15-én sikeresen megvalósult a "Decades of crises: from competitiveness to resilience – via the bumpy road of sustainability" című nemzetközi szakmai konferencia.

A konferencián hat fő témakör köré csoportosultak az előadások, melyek 15 szekcióban kerültek bemutatásra:

  • Európai és nemzeti politikai válaszok,
  • zöld és digitális átállás,
  • energetikai átmenet,
  • változó globális értékláncok,
  • új pénzügyi és üzleti modellek,
  • geoökonómiai és geopolitikai kapcsolatok az átmenetben.

Személyesen 80 fő, míg online 40 fő csatlakozott a rendezvényhez. A konferencia külön szekciót biztosított a PhD-hallgatók számára, ahová 60 tanulmány érkezett be. Ez egy remek lehetőség volt a hallgatók számára, hogy bemutassák kutatásukat és visszajelzést kapjanak róla.


Három plenáris előadó is megtisztelte jelenlétével a rendezvényt. Michael Peneder a WIFO Austrian Institute of Economic Research igazgatóhelyettese, Ole Gunnar Austvik a politikai gazdaságtan és a kőolaj-gazdaságtan professzora az Inland Norway Egyetemen, emellett Kaderják Péter a Magyar Energia Hivatal elnöke és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen működő Zéró Karbon Központ vezetője tartott előadást.


A kiválasztott tanulmányokat szakértői értékelés után ISBN-számmal ellátott online kiadványban teszik közzé.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

ELI-ALPS látogatás

Az INEB mesterképzés első-és második féléves hallgatói a Modern Management & Marketing tantárgy keretében lehetőséget kaptak, hogy meglátogassák a szegedi központú ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézetet.

Események