Bezár

SZTE GTK Hírarchívum

TEDX Szeged.

Mindent a digitális világról – a GTK oktatói is előadást tartottak a szegedi TEDx Konferencián

Mindent a digitális világról – a GTK oktatói is előadást tartottak a szegedi TEDx Konferencián

2019. december 20.
3 perc

Számos magyar város után végre Szegeden is megrendezték az első TEDx konferenciát „Okosan Kapcsolódó Világ” címmel. A rendezvénynek, amelyen az SZTE Gazdaságtudományi Kar oktatói is előadást tartottak, a szegedi Ifjúsági Ház adott otthont 2019. október 5-én.

A TEDx konferencia a közismert TED Talks konferenciasorozat licensze, amely helyi kezdeményezések számára biztosít lehetőséget a konferencia megszervezéséhez. A TEDx konferencia viszont teljes mértékben önálló szervezést igényel, a TED Talks-tól független a témakör meghatározása, a beszélgetések indítása és a meghívottak kiválasztása is. Ugyanakkor a két rendezvénysorozat célja közös: világszerte eljuttatni a TED küldetésének szellemét a helyi közösségekbe.

Október elején a szegedi Ifjúsági Ház megtelt az érdeklődőkkel és az üzleti élet különböző területeiről érkező szakemberekkel, akiknek 15 15 perc állt a rendelkezésükre, hogy gondolataikat megosszák a közönséggel. Az előadók számos, a digitális világ miatt felmerült akadályra és kérdéskörre próbáltak választ adni, többek között, hogy hogyan tudjuk hasznosítani a minket körülvevő és folyamatosan fejlődő technológiai újdonságok nyújtotta előnyöket, milyen lehetőségeink lesznek a jövő városában, a megújult közlekedési formákban, és hogyan tudunk jól alkalmazkodni a felgyorsult világunkhoz.

Nagy megtiszteltetés és elismerés Karunk számára, hogy a 16 meghívott előadóból öten korábban vagy jelenleg is a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán oktatói tevékenységet folytatnak.

Dr. Prónay Szabolcs (Marketingszakértő, oktató) A közösségi tudás dilemmáit járta körbe: miért győzi le a többség által alkotott vélemény a szakértelmet, egyáltalán hogyan és mikor célszerű hagyatkoznunk arra a hatalmas információhalmazra, mely mára mindenki számára elérhetővé vált. Dr. Lukovics Miklós (Egyetemi docens) Az önvezető autók már a spájzban vannak című előadása során az Egyesült Államokban átélt személyes tapasztalatait osztotta meg a résztvevőkkel, rávilágított arra, hogy hamarosan Szegeden is szembe találhatjuk magunkat egy olyan autóval, amelyet senki sem vezet, valamint a jövő közlekedési módjának előnyeit és hátrányait állította a mérleg két oldalára. Dr. Simon Norbert (Toastmasters Szeged alapító tag, oktató) az okos eszközök világát mutatta be, boncolgatva azt, hogy vajon tényleg minden esetben megkönnyítik-e számunkra a döntéshozatalt ezek a felszerelések, vagy van-e olyan helyzet, amikor az ember mint tényező teljesen kizárható. Dr. Karsai Krisztina (büntetőjogász, oktató) Kiszámítható bűnök címmel mutatott be egy olyan jövőt, amelyben a technológiai fejlődés eredményeként képesek lehetünk a bűnözési statisztikákon javítani, hiszen már akkor közbe tudnának avatkozni a rendvédelmi szervek, amikor a feltételezett elkövető még csak tervezi a bűncselekmény végrehajtását. Duda Ernő (Szikra Iskola alapító, oktató) a tanulmányokra, a jelenlegi oktatásra helyezte a hangsúlyt, bemutatva azt, hogy vajon mit és hogyan kellene tanulnia egy mai diáknak.

Aki esetleg lemaradt a rendezvényről, lehetősége van online megtekinteni az előadásokat a TEDxSzeged official youtube csatornáján keresztül.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek