Bezár

SZTE GTK Hírarchívum

20 éves a regionális tudomány műhelye Szegeden

20 éves a regionális tudomány műhelye Szegeden

2017. december 14.
2 perc

2017. december 13-án a GTK Aulájában ünnepelték a szegedi regionális tudományos műhely születését.

Húsz éve, 1997-ben jött létre a Regionális és Alkalmazott Gazdaságtani Tanszék a József Attila Tudományegyetemen az Állam-és Jogtudományi Kar Közgazdaságtani Tanszékcsoport részeként. A tanszék szakmai alapításakor az MTA Regionális Tudományok Bizottsága kihelyezett ülést tartott Szegeden Rechnitzer János bizottsági elnök vezetésével, többek között Enyedi György és Mészáros Rezső részvételével. A Tanszék jogutóda, a Közgazdaságtani és Gazdaságfejlesztési Intézet így 2017-ben ünnepli huszadik születésnapját.

A Közgazdaságtani és Gazdaságfejlesztési Intézet, a Magyar Regionális Tudományi Társaság és az MTA Regionális Tudományok Bizottsága együttműködésével megtartott ünnepi rendezvényen köszöntőt mondott Gál Zoltán elnök (MRTT), Rechnitzer János (elnök MTA RTB) és Varga Attila (doktori iskolavezető, PTE KTK), hangsúlyozva, hogy a Lengyel Imre által 1997-ben alapított szegedi kutatóműhely az elmúlt húsz évben számos kiváló kutatót adott a hazai regionalista szakmának. A Kiváló Ifjú Regionalista Díjat alapítása óta eddig 9 kutató nyerte el, közte 4 szegedi közgazdász, 2017-ben Dr. Vas Zsófia adjunktus, aki az ünnepségen vehette át oklevelét.

Az Intézet történetéről Lengyel Imre, míg új kutatási témáiról Kotosz Balázs, Elekes Zoltán és Lukovics Miklós tartott előadásokat:

Az ebéd után az MTA Regionális Tudományok Bizottsága tartotta alakuló ülését, amelyen többek között megválasztották a Regionális Tudományok Bizottsága vezető tisztségviselőit és megalakultak a bizottság al- és munkabizottságai. Ezt követően a Magyar Regionális Tudományi Társaság elnöksége kibővített ülésének adott helyet a GTK főépülete.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek