Bezár

SZTE GTK Hírarchívum

Indonéz diákok kulturális délutánja

Indonéz diákok kulturális délutánja az SZTE GTK-n

Indonéz diákok kulturális délutánja az SZTE GTK-n

2021. november 04.
3 perc

Indonézia gazdag kultúrájával, történelmével, nyelvével, természeti sajátosságaival és különleges ételeivel ismerkedtek a Szegedi Tudományegyetem hallgatói – 2021. október 29-én az indonéz fiatalok fogadalmi napjának adott otthont Karunk.

Az indonéz fiatalok a hagyományt 1928 óta ápolják, szerte a világban. Mottójuk: egy haza, egy nemzet, egy nyelv – Indonézia függetlenségéért.

Az indonéz kormány idén először hirdette meg a kiválósági ösztöndíjprogramot (Indonesian International Student Mobility Awards - IISMA), amely egy szemesztert biztosít az indonéz hallgatók számára a világ legrangosabb, nemzetközileg is elismert egyetemein. Ennek köszönhetően a 2021/2022-es tanév őszi félévében 25 indonéz diák, 17 egyetemről folytathatja tanulmányait a Szegedi Tudományegyetem. A programra összesen 240 egyetem pályázott szerte a világból. Ebből azonban az indonéz kormány mindössze 60 felsőoktatási intézményt választott ki a kooperációra. A magyar egyetemek közül csupán két intézmény képviselteti magát a sorban, az egyik az az SZTE, a másik pedig a PTE.

Az eseményt Tjia Alphani Anvgrah Pufri, az SZTE GTK hallgatója nyitotta meg, aki egy csoporttársával röviden ismertette a rendezvény menetét, majd átadta a szót Bundzsákné Dr. Tanács Editnek, a Nemzetközi Mobilitási Iroda vezetőjének és a CEEPUS intézményi programkoordinátornak.


Megnyito
-Nagyon büszke vagyok arra, hogy egy ilyen színvonalas eseményt hoztak létre, izgatottan várom, hogy megismerjem az indonéz kultúrát, nyelvet, szokásokat és ételeket, amelyeket ide készítettek nekünk az SZTE GTK aulájába, az indonéz fiatalok fogadalmi napja alkalmából – összegezte gondolatait Bundzsákné Dr. Tanács Edit, a Nemzetközi Mobilitási Iroda vezetője és a CEEPUS intézményi program koordinátora, aki indonéz nyelven mondott zárásképp köszönetet.

Az eseményen épületfotók, különleges, kézzel hímezett ruhaköltemények, finom ételek, italok és érdekes szuvenírek várták a résztvevőket. A rendezvényt apró kis ajándékok ismeretterjesztő szórólapok és fotósarok tette közvetlenebbé. Az odalátogatók megtapasztalhatták az indonézek vendégszeretetét, nyitottságát és végtelen kedvességét, amelyet az emberek iránt tanúsítanak.
Ételek
Az indonéz kormány finanszírozásában megvalósuló IISMA ösztöndíjprogram kitűnő példája a rövid ciklusú képzéseknek, amelyek iránt egyre nagyobb az igény a nemzetközi felsőoktatási piacon, hiszen az interkulturális környezet hozzájárul a nemzetköziesítéshez, valamint a külföldi diákok jelenléte színesíti a várost. A kiválósági ösztöndíj célja, hogy a program kezdetén 1000, majd az azt követő tanévtől kezdve, évente 10.000 indonéz hallgató juthasson el egy-egy multikulturális közegbe. A Szegedi Tudományegyetem részvétele a kiválósági ösztöndíjprogramban nemcsak, hogy hozzájárul az indonéz egyetemekkel való együttműködések elmélyítéséhez, de növeli a felsőoktatási intézmény nemzetközi elismertségét is.

Az SZTE indonéz hallgatói a Gazdaságtudományi Kar, a Mezőgazdasági Kar, a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar, és az Állam- és Jogtudományi Kar által kínált kurzusokon vehetnek részt, amelyekkel ezt követően hazájukban a szabadon választható tárgyaikat váltják majd ki.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek