Bezár

Hírek

onvezeto jarmu kutatas

Vakok és gyengénlátók az önvezető járművekben - GTK-s oktatók a kutatásban

Vakok és gyengénlátók az önvezető járművekben - GTK-s oktatók a kutatásban

2024. március 27.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem Önvezető Jármű Társadalomtudományi Kutatócsoportja a ZalaZone tesztpályán végez méréseket.

Évek óta vizsgálják az önvezető autóban átélt pszichés folyamatokat. Két éve ugyan ezen a tesztpályán önkéntesekkel dolgoztak, most azonban a Vakok és Gyengénlátók Csongrád-Csanád Megyei Egyesületének tagjait vonták be a tesztelésbe. Szemkamerával, gyorsulásmérő okosórával, és a szegedi Zeto EU Kft. által kifejlesztett mobil EEG-készülékkel -mellyel 2022-ben elnyerték a Szegedi tudományegyetem Innovációs Díját- szerelték fel őket.

 

A kutatássorozatban több kari oktatónk is részt vesz, melynek ötletgazdája és koordinátora Dr. Lukovics Miklós. Dr. Majó-petri Zoltán a kutatás kapcsán hozzátette, hogy az önkénteseket egy kontrolvesztett környezetben vizsgálják, ami sokkal teljesebb képet ad arról, hogy mire figyeljenek majd az önvezető autókat gyártók a jövőben. Dr. Prónay Szabolcs szerint a vizsgálat rávilágít arra is, hogy milyen társadalmi hatásai lesznek az önvezető járműveknek, valamint milyen lehetőségeket és kihívásokat nyújthat ez a fejlesztés.

 

A Szegedi Tudományegyetem Önvezető Jármű Társadalomtudományi Kutatócsoportja évek óta végez méréseket az önvezető autóban átélt pszichés folyamatok feltérképezésére, a kísérletért 2022-ben elnyerték a Szegedi Egyetem Innovációs Díjat. A tesztelések azóta is folynak.

 

A kutatássorozatról szóló teljes cikk az alábbi linken érhető el: ZAOL - A ZalaZone tesztpályán végez méréseket a Szegedi Tudományegyetem

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek