Bezár

SZTE GTK Hírarchívum

A Statisztika Europai Napja weblap

Statisztika Európai Napja

Statisztika Európai Napja

2023. október 19.
6 perc

Október 20-a a Statisztika Európai Napja. 2010 volt az első alkalom mikor a világ megünnepelte a Statisztika Világnapját.

A kezdeményezés azzal a céllal jött létre az ENSZ Statisztikai Bizottsága által, hogy felhívják a figyelmet a statisztika jelentőségére. Azóta minden ötödik év október 20-án ünnepeljük a Statisztika Világnapját! 2016-ban az EUROSTAT és az Európai Központi Bank is csatlakozott a kezdeményezéshez, és javasolták a Statisztika Európai Napjának évenkénti ünneplését. Azóta Európában minden évben megünnepeljük a statisztika fontosságát.


Ebben az évben Karunk rövid kis interjúkkal készült nektek a statisztika oktatóink együttműködésével:

 

Miért kezdtél el statisztikával foglalkozni?

Dr. Kovács Péter: Még 2001-ben matek szakos koromban kérdezték, hogy nem szeretnék-e Stat Tanszéken demo lenni. Nem tudom miért, de ez egy szerelem első látásra érzés volt, és azóta is tart ez a kapcsolat.

Dr. Kazár Klára: Mindig is érdekeltek a matematikához, annak alkalmazásához kötődő tantárgyak, így a statisztika is különösen tetszett. Kereskedelem és marketing alapszakos hallgatóként ráláttam arra, hogy a marketing- és piackutatásban is széleskörűen lehet a statisztikát alkalmazni, ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy szeretnék demonstrátor lenni a területen.

Rácz Tamás: Eredetileg azért, mert valamiből demonstrátor akartam lenni, ugyanis ez jó plusz pontokat hozott az ösztöndíj pályázatoknál. A matematika volt az a terület, ahol magabiztosnak éreztem a tudásom és ugyan a valószínűségszámítást, a lineáris algebrát, a statisztikát és az operációkutatást egyaránt szerettem, ezek közül a statisztika kurzusok tartoznak a karunkhoz. Így esett a választásom a statisztika tanszékre.

Kovács Bence: A matematikát már középiskolától kezdve nagyon kedveltem, hisz nagyon élveztem az adatok elemzését. Mindig is abban hittem, hogy a számokkal mindent ki lehet fejezni, hisz egyértelmű eszközként szolgálhat a valóság reális jellemzésére. Erre a nézetemre az egyetemi tanulmányaim sem cáfoltak rá, már alapszakos hallgatóként is a „matekosabb” kurzusok voltak, amiket a legjobban szerettem, azok keltették fel a legjobban az érdeklődésemet. Olyannyira, hogy amikor jelentkeztem a GTK doktorandusz képzésére, kérdés sem lehetett, hogy mit is oktatnék szívesen.

Bodó Regina: Kiskorom óta a matematika volt a kedvenc tantárgyam, majd az egyetemen a matematikához kötődő tárgyak közül a statisztika nőtt leginkább a szívemhez. Ebben már akkor is nagy szerepe volt Karunk kiváló oktatóinak. Majd végül egyszer egy vendéglátó ipari egységben oltottuk barátnőimmel szomjunkat, ahol Dékán Úr odajött és feltette a nagy kérdést: "Nem szeretnék statisztika demonstrátor lenni?". Azóta képezi szerves részét az életemnek a statisztika oktatás, nagyon szeretem elmagyarázni a hallgatóságnak az egyes statisztikai jelenségek csodáit.

Kuruczleki Éva: Szerintem majdnem mindannyian ugyanúgy kerültünk a csapatba :) Mindig is szerettem a matekot, de soha nem tanultam alapszak előtt statisztikát. Az ösztöndíjak miatt, és mert az jól mutat a CV-ben, szerettem volna valamilyen tantárgyból demonstrátori munkát vállalni, és az is egyértelmű volt, hogy a matekos tantárgyak irányába fordulok. A GTK-n a statisztika volt az a terület, ami elég matekos és elég gyakorlatias volt az ízlésemnek, és hát dékán úr személye is sokat hozzátett, hogy végül a statisztikát választottam, mert látszott, hogy az övék pont egy olyan összecsiszolódott, jól működő csapat, aminek szeretnék a tagja lenni. Az már csak bónusz, hogy statisztikával foglalkozunk.

 

Miért szereted a statisztikát?

Dr. Kovács Péter: Mert változatos és a segítségével szinte bármi kifejezhető, jellemezhető. A statisztika egyfajta művészet, kreativitás, gondolkodás az etika határain belül, ahol használni kell a fejünket.

Dr. Kazár Klára: A segítségével számos területet jobban meg tudunk ismerni, és objektív módon tudunk állításokat megfogalmazni.

Rácz Tamás: Középiskolában nagyon szerettem a fizikát, versenyekre jártam és egy ideig azon is gondolkoztam, hogy fizika szakon tanulok tovább. A statisztikának lényegében ugyanaz a célja, mint a fizikának; a világ jobb megismerése és annak leírása. Csak egy lépéssel hátrébb indul, mint a fizika; adatokat gyűjt és elemez, melynek eredményei olyan ötletek születéséhez járulnak hozzá, mint az általános relativitáselmélet.

Kovács Bence: A statisztika minden ember életében és hétköznapjaiban jelen van. Gondoljunk csak a legalapvetőbb dolgokra: az időjárás előrejelzések alapján öltözködünk, a GPS az átlagos sebességgel számolva kalkulálja a menetidőt, a fogyókúrázók átlagos kalóriadeficitből tudnak diétát összeállítani, a gazdasági társaságok kimutatások és elemzések alapján hozzák meg stratégiai döntéseiket. Mindezek mögött mindenhol felfedezhetőek a statisztika szépségei, hisz ez a tudomány mindent keretek és szabályok közé képes állítani, amely lehetőséget ad az elemzésre és modellezésre.

Bodó Regina: Szeretem, hogy az élet minden területén, szinte minden egyes nap szembe jön velünk egy statisztikai probléma, példa, melyet objektíven tudunk mérlegelni a statisztikai tanulmányainknak köszönhetően. Egy kritikus látásmódot fejleszt a statisztika.

Kuruczleki Éva: Szeretem, hogy a statisztika segítségével jobban megismerhetjük a minket körülvevő világot, látszólag kusza, hatalmas adathalmazokból kinyerhetjük a lényeget a statisztikai módszerek segítségével. Szeretem továbbá, hogy bár sokan elvont dologként tekintenek rá, valójában a statisztika behálózza a mindennapjainkat, a legegyszerűbb vásárlási döntéseinknél is ott van, így tehát a statisztika egy borzasztóan életszerű tudományterület.

 

Mi az a 3 szó, amivel jellemezni tudnád a statisztikát?

Dr. Kovács Péter: Erről egy szlogen jut eszembe egy apróbb kiegészítéssel: (Don’t fear) Just Do It.

Dr. Kazár Klára: mérés, elemzés, tudás

Rácz Tamás: komplex, igazságos, előremutató

Kovács Bence: egzakt, interdiszciplináris, létfontosságú

Bodó Regina: hétköznapok, tudomány, szerelem

Kuruczleki Éva: izgalmas, tényszerű, szexi

 

Mit üzennél a Statisztika Európai Napján a hallgatóknak?

Dr. Kovács Péter: Az adatok és a statisztika megfelelő használata mellett törekedjenek arra, hogy ne csak egy statisztikai adat részei legyenek, hanem mutassák meg egyéniségüket is.

Dr. Kazár Klára: Merjék kritikusan szemlélni a hallott/olvasott információkat, amelyben nagy segítséget a statisztikában való jártasság.

Rácz Tamás: Mindig kritikusan álljanak hozzá a gazdasági hírekhez, akármilyen médiumon is olvassák azokat. Ezek az elemzések ritkán készülnek objektív célból, készítőik az általuk fontosnak tartott üzenetet szeretnék átadni az olvasóknak. Ha jártasak vagyunk a statisztikában könnyebben átláthatunk ezeken az üzeneteken és objektíven láthatjuk a valóságot.

Kovács Bence: Statisztikával lehetőségünk nyílik, hogy a múlt, jelen és jövő közötti áttűnéseket és változásokat kritikus szemmel értékelni és elemezni tudjuk, illetve, hogy következtessünk és jövőbeli célokat, terveket állítsunk fel.

Bodó Regina: Ne féljenek a statisztikától, nem bánt! Bízok benne, hogy a jövőben nagyobb barátságot kötnek vele, miután már nem egy bizonyos jegy megszerzése a cél, hanem tényleg a mindennapi életben betöltött csodálatos szerepét látják benne.

Kuruczleki Éva: Mindig legyenek kíváncsiak, igyekezzenek megismerni az őket körülvevő világot, de legyenek óvatosak is, szemléljék kritikusan a statisztikai adatokat, ne vegyünk mindent készpénznek. Hiszen ahogy Churchill is mondta: “vannak hazugságok, mocskos hazugságok és a statisztika” -kivéve, hogy ez is hazugság, mert Churchill soha nem mondott ilyet, szóval mint mondtam, semmit sem szabad készpénznek venni.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek