Bezár

SZTE GTK Hírarchívum

ELI-ALPS látogatás

Ellátogattak az ELI-ALPS-ba az INEB mesterképzés hallgatói

Ellátogattak az ELI-ALPS-ba az INEB mesterképzés hallgatói

2023. május 17.
2 perc

Az INEB mesterképzés első-és második féléves hallgatói a Modern Management & Marketing tantárgy keretében lehetőséget kaptak, hogy meglátogassák a szegedi központú ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézetet.

Az ELI ALPS – Attoszekundumos Fényimpulzus Forrás - az Extreme Light Infrastructure (ELI) szegedi intézménye. Az ELI másik két központja Csehországban és Romániában található. Ezek a kutatóintézetek abból a célból jöttek létre, hogy hozzáférhetővé tegyék a berendezéseket a nemzetközi tudományos közösség különböző felhasználói csoportjai számára. A létesítmények küldetésének másik fő eleme a nagy csúcsintenzitású és nagy átlagteljesítményű lézerek tudományos és technológiai fejlesztésének elősegítése.

 

A látogatásnak több célja is volt, egyrészt Dr. Megyeri Eszter, a kurzus oktatója fontosnak tartja, hogy az SZTE GTK-s magyar és külföldi hallgatók megismerkedjenek egy nívós szegedi intézménnyel. Másrészt a hallgatók egy, a látogatással egybekötött projekt jellegű feladat megoldásában is kipróbálhatták magukat. Feladatuk során az ELI vezetőségének helyébe kellett képzelniük magukat és az intézmény siker paramétereit kellett meghatározniuk és mérniük.

 

 látogatás 2  látogatás 1


Hallgatónk, Salma Al Bida véleménye szerint: „ez egy egyedülálló lehetőség volt számunkra, hogy belülről tanulmányozzuk ezt az intézményt. A túra során felfedeztük a legújabb lézerkutatások és -alkalmazások helyét számos területen, beleértve az anyagtudományt, a biomedicinát és a környezettudományokat. Annak az épületnek a szívében voltunk, ahol a kutatás folyik, és megtudtuk, hogyan végzik ezeket a kutatási tevékenységeket. Szerencsére a központ sok természettudományos hallgatót és kutatót fogad és vonz műhelyekkel, képzésekkel és egyéb oktatási lehetőségekkel. A legszembetűnőbb dolog, ami felkeltette a figyelmemet, az az épület, hiszen úgy alakították ki, hogy rezgésmentes legyen, és olyan elemei vannak, amelyek szabályozzák a hőmérsékletet és a páratartalmat, hogy biztosítsák a lézerrendszer stabilitását. Összességében a látogatás megérte a fáradságot, tele olyan új és egyedi információkkal, amelyekhez nem lehet hozzájutni, ha csak a központról olvasunk."

 

A látogatás jó alkalom volt arra, hogy Laurinyecz Magdolna, Maczkó Gabriella kollegáink és Tabajdi Gabriella és Dr. Megyeri Eszter, kísérő oktatóink a hallgatókkal együtt új élményekkel gazdagodjanak. A látogatást Horváth Vera, ELI-ALPS tudományos titkárának és Masa Barbara, SZTE GTK Karrier Iroda munkatársának segítségével szerveztük meg. Az intézményt két csoportban Gyarmati Zoltán, az ELI ALPS projektmenedzsere mutatta be. Segítségüket, támogatásukat ezúton is köszönjük!


 látogatás 4  látogatás 3


 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek