Bezár

SZTE GTK Hírarchívum

PwC Accounting Challenge verseny

GTK-s hallgatói siker a PwC számviteli esetmegoldó versenyén

GTK-s hallgatói siker a PwC számviteli esetmegoldó versenyén

2022. december 13.
5 perc

A PwC által megrendezett számviteli esetmegoldó (Accounting Challenge – PwC) versenyen több hallgatónk is megmérette magát.

A verseny remek lehetőséget biztosít a résztvevőknek, hogy megismerjék a számviteli szakértők mindennapjait, megtapasztalják milyen döntési dilemmákkal és helyzetekkel kell szembenézniük, valamint a szakmai pályafutás elindításában is előnyükre válik.


A verseny döntőjébe 6 fő került be, akik közül hárman GTK-s hallgatók: Ágoston Aliz, Balogh Dávid és Szalóky Bence. Önmagában ez az eredmény hatalmas öröm a Kar számára, arról nem beszélve, hogy a végső sorrendet tekintve Dávid megosztott első helyen végzett. Szívből gratulálunk hallgatóinknak, nagyon büszkék vagyunk teljesítményükre!

 

Miért is érdemes a versenyen részt venni? Döntős hallgatóink a következőképpen meséltek tapasztalataikról:

 

"A PwC esetmegoldó verseny 1 fordulóból álló, fokozatosan felépülő számviteli sorozat, ahol a döntőben, személyesen a cég irodaházában egy 4 tagú zsűri előtt kellett prezentálni a 3. feladatban elkészített számviteli kérdésekre adott válaszainkat. Kötetlen, és nincs fekete-fehér megoldás, arra voltak kíváncsiak, hogy mi hogyan gondolkozunk a számvitel világán belül. Hatalmas élmény volt, hiszen próbára tettük a tudásunkat, az egyetemi kereteken kívül is, és bepillantást nyerhettünk hogyan is működünk valós, és életszerű keretek között.

 

Nagyon ajánlom a versenyt mindazoknak, akik szeretnének a könyvvizsgálattal, és a számviteli tanácsadással megismerkedni egy jó hangulatú megmérettetésen. Mindemellett megismerkedtünk a szakmán belül elismert olyan szakemberekkel, akik magas szinten űzik a munkájukat, illetve olyan versenytársakkal, akik az ország minden pontjáról érkeztek. Összességében egy nagyon kellemes meglepetés volt ez a verseny a hasonló tanulmányi versenyekhez képest." – mesélte Aliz.

 

„A PwC Accounting Challenge számviteli esetmegoldó versenyének plakátjait az évek során jó párszor láttam feltűni az egyetemi folyosókon, de első-, majd másodéves hallgatóként elkönyveltem egy olyan mélyvíznek, amibe ráérek még beleugrani. Idén azonban a Pénzügyi számvitel II. kurzuson a figyelmünkbe ajánlották, így fél adag lelkesedéssel, illetve „nincs vesztenivaló” hozzáállással jelentkeztem rá.


Maga a verseny egy, a számviteli tudást kevésbé igénylő, de egyéb készségeket felmérő online teszt kitöltésével kezdődött, majd folytatódott egy tíz kérdésből álló feladatsor online megoldásával, majd pedig az elődöntőként is felfogható esettanulmány megoldással. Ez utóbbi volt számomra a legizgalmasabb, mert míg a kérdéssor jellegében inkább az egyetemen is megtapasztalt vizsgákra hasonlított, addig az esettanulmány kapcsán két olyan számviteli problémakört (nagy vonalakban K+F és céltartalék) kellett körbejárni, amikkel ugyan találkoztunk a tanórákon, és biztos alapokra tudtunk építkezni, de igényelte a témákban való komolyabb, önálló elmélyülést.


A döntőben az esettanulmány megoldására készített előadásunkat kellett prezentálni a PwC budapesti iroda szakmai zsűrije előtt, majd pedig válaszolnunk kellett a felmerülő kérdésekre. Én lelkileg egy szóbeli vizsga hangulatára készültem, ezzel szemben rendkívül pozitív csalódás volt számomra, hogy tényleg kellemes hangulatú, szakmai beszélgetés alakult ki az előadásokat követően az előadó és a zsűri között. A hangsúly a kérdések kapcsán az előadó gondolatmenetén volt, példákat kértek, ahol a valós életben is felmerülhetnek a feladat problémái, vagy ők vetettek fel hasonló esetet, és érvelnünk kellett a választott megoldási módunk mellett. Valójában nem létezett a feladatokra egy helyes megoldás, ahogy az az önálló munka, illetve a többi versenyzővel való beszélgetés alapján sejthető volt. Ezért is izgalmas volt maga döntő, hiszen mindenki prezentációja más-más oldalról megközelítve, remekül körüljárta a témákat.


Mindenképpen ajánlom a versenyen való részvételt a számvitel iránt érdeklődő („bizsergő”) hallgatótársaimnak, mert remek lehetőséget és motivációt biztosít egy-egy részterületen való alaposabb elmélyülésre, a szóbeli megmérettetések terén való edződésre és az ország különböző területeiről érkező, hasonló érdeklődésű hallgatókkal való megismerkedésre.” – osztotta meg Dávid, aki megosztott első helyen végzett.

 

„A PwC Accounting Challenge egy számviteli esettanulmányi verseny, amely során az eddig megszerzett könyvelői tudásunkat tudjuk kamatoztatni. A verseny folyamán először felmérték azokat a készségeinket, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy megfelelően tudjunk érvényesülni ebben a szakmában. Ezután már konkrét számviteli feladatokat kellett megoldanunk, végül pedig kettő, igen sokféleképpen értelmezhető feladatot kellett feldolgoznunk. Utóbbi feladatok megoldását a sikeres abszolválás következtében a döntőben kellett prezentálnunk, ahol a saját gondolatmenetünket tudtuk megismertetni a PwC szakmai zsűrije előtt. A döntő kifejezetten kellemes volt, mivel hatan jutottunk be, ezért nagyon családias hangulat uralkodott végig, emellett a zsűri is közvetlen volt, egyáltalán nem érződött, hogy egy verseny döntőjén veszünk éppen részt.


A versenytársaim remek kvalitásokkal rendelkeztek, könnyen lehetett a hasonló beállítottság miatt mindenkivel megtalálni a közös hangot. És hogy miért is jelentkezzen az ember egy ilyen versenyre? Erre a válaszom egyszerű: hogy több legyen, mint ami előtte volt. Több legyen egy jó versenyeredménnyel az önéletrajzban, hogy több legyen a prezentálási és kritikus gondolkodásmód készségeiben, hogy önmagában véve több legyen a versenytársak és zsűri véleménye és látásmódja által, és hogy a nap végén egy olyan élménnyel gazdagodjon, amelyre jó kedvvel tud visszaemlékezni.


Az egyetem egy jó keretet ad az embernek egy szakmán belül, a verseny pedig a további kibontakozáshoz járul hozzá. Szóval, ha van időd, azért járj versenyekre, ha nincs, akkor meg azért, hogy megtapasztald, hogy milyen szoros határidők mentén teljesíteni. Erre pedig egy remek lehetőség a PwC Accounting Challenge.” – fűzte hozzá Bence.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek