Bezár

SZTE GTK Hírarchívum

Kutatók éjszakája a Gazdaságtudományi Kar

Kutatók éjszakája a Gazdaságtudományi Karon

Kutatók éjszakája a Gazdaságtudományi Karon

2021. szeptember 14.
4 perc

Idén is csatlakozik Karunk a Kutatók éjszakája rendezvénysorozathoz. Szeptember 24-én 18:00-tól 12 program közül választhatnak az épületbe érkezők.

A rendezvény látogatása ingyenes, részletek az esemény weboldalán.


Program:


18:00-19:00
Szeged#... Hogyan vizsgáljuk és adjuk el a településünk a közösségi médiában?

Az előadás és foglalkozás célja, hogy a diákok számára bemutassa a települések, a turizmus és turisztikai vonzerők online térben történő megjelenésének sajátosságait.
Előadó: Dr. Vida György

SZTE GTK Pénzügyek és Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Intézete
18:00-19:00
Fenntarthatóság&számvitel: A nem pénzügyi jelentések világa

A program során az érdeklődők megismerkedhetnek a fenntarthatósági jelentések formai és tartalmi kérdéseivel, valamint a tartalomelemzés módszertanával.
Előadó: Lippai-Makra Edit

19:00-20:00
Az Európai Unión belüli különbségek – adatok gyűjtése, elemzése, ábrázolása az Eurostat segítségével

Az Európai Unió Nagy-Britannia 2020. január 31-i kiválása óta 27 tagállamból áll, melyek 1957 és 2013 között csatlakoztak a Közösséghez. Feltűnő különbségek vannak köztük szinte minden szempontból, pl. gazdasági teljesítmény, demográfia, munkavállalás, megújuló erőforrások használata, társadalmi helyzet, egészségi állapot stb. Programunk során megpróbáljuk e különbségeket a lehető legnagyobb mértékben feltárni, interaktív módon. Minden résztvevőnek módja nyílik arra, hogy önálló munkát végezzen – azon a területen, amelyik a legjobban érdekli.
Előadók: Dr. Pelle Anita, Kuruczleki Éva, Tabajdi Gabriella

19:00-20:00
Több pupu teve

Közgazdász életmű díjat kapott professzorként beszámolok legfőbb kutatási területeimről: 1970-90: A KGST pénzügyi rendszere, 1990-94 a magyar kétszintű bankrendszer, 1995-2021 államháztartás, társadalombiztosítás.
Előadó: Botos Katalin em. prof.

SZTE GTK Statisztikai és Demográfiai Tanszék
18:00-19:00
Statisztika a hétköznapokban - Hogyan modellezhetők mindennapi életünk egyes területei?

Az érdekes és mindennapjainkhoz kötődő témák tantermi órákon való alkalmazása kiemelt jelentőséggel bír. Hogyan lehet megfogható, hétköznapokhoz kapcsolódó témákat a statisztika oktatásban alkalmazni?
Előadó: Dr. Kazár Klára – Kuruczleki Éva

SZTE GTK Üzleti Tudományok Intézete
18:00-19:00
Lehet-e hatékonyan gazdálkodni az egészségügyben egy világ járvány esetén?

A pandémia hihetetlen próbára tette az egészségügyet a világ szinten minden országában. De hogyan lehet hatékonyan gazdálkodni az erőforrásokkal egy járvány alatt, mind a kezelés és megelőzés kapcsán? Hogyan jelennek meg az alternatív gyógymódok és mi a magán egészségügy szerepe?
Előadó: Dr. Baráth Lajos

18:00-19:00
Tényleg összetartanak a kerékpárosok? - A közösségérzet vizsgálata kerékpározók körében

Kerékpározni bizonyára Te is tudsz. Feltehetően gyermekkorodban ezzel a közlekedési eszközzel ismerkedtél meg elsőként. Viszont ez a közlekedési eszköz alkalmas lehet közösségérzet kialakítására? A program során áttekintjük a résztvevőkkel, hogy milyen tényezők lehetnek hatással arra, hogy egy tevékenységgel kapcsolatban közösségérzet alakuljon ki az emberek egy csoportjában.
Előadó: Bundság Éva Szabina

19:00-20:00

Diktátor a barátom?
A program során a közönség egy kvázi kísérletben vesz részt, ahol reprodukáljuk a diktátorjáték, az ultimátumjáték, és más egyszerű játékelméleti helyzetek kimeneteit, hogy megismerjük az osztozkodással kapcsolatos viselkedésünket. Többet adunk-e a barátunknak a csokiból? Mennyit erőforrást szánunk a potyautasok megbüntetésére? Mennyit fizetnék maximálisan 1000 forintért?
Előadó: Farkas Gergely

19:00-20:00
Hírlevél, amit Te is szeretni fogsz? A hírlevelek hatékonyságának mérése szemkamerás vizsgálattal

A hírlevél mindannyiunk napjainak része, amely olykor bosszantó is tud lenni. Viszont mi az oka, hogy a hírleveleket nem szeretjük? Egyáltalán van olyan hírlevél, ami érdekes lehet számunkra? A program során betekintést nyújtok egy olyan kutatási módszerbe, amely lehetővé teszi a hírlevelek hatékonyságának mérését innovatív mérési eszközökkel marketing területen.
Előadó: Sikó Beáta

19:00-20:00
Hogyan tudja túlélni a turizmus a COVID-járványt?
Kerekasztal beszélgetés régiós turisztikai vezetőkkel.
Előadó: Dr. Pusztai Bertalan és a meghívott vendégek

20:00-21:00
Teszteld a kutatói megérzéseidet! Te mi alapján vásárolsz? És mások?

Az interaktív tudományos kvízjátékon – még ha 50 milliót nem is – rengeteg tapasztalatot és betekintést lehet nyerni a fogyasztói döntéseket befolyásoló tényezők világába. A korábbi fogyasztói magatartást vizsgáló kutatások ismertetése során a résztvevőknek lehetőségük lesz arra, hogy teszteljék megérzéseiket. Az előadás közben a közönség megismerheti, hogy milyen eszközökkel lehet a fogyasztói magatartást vizsgálni, valamint milyen eredményekre vezettek az elmúlt 10-20 év felmérései, amelyek néhány általános vélekedést megcáfolnak, míg egyes esetekben meglepő eredményekre vezettek.
Előadó: Huszár Sándor


Az előadások helyszíne: Szeged, Kálvária sgt. 1.


20:00-21:00, 21:00-22:00-23:00

Környezetbarát mobilitás: mennyibe kerül egy kilométer a villamoson, a trolin és a tramtrain-en?
Szegedi Közlekedési Társaság(6722 Szeged, Körtöltés utca, troli végállomás)
A Közlekedési Társaság troli telepén több mérés, szerelés és kísérlet zajlik az éjszaka folyamán, ahol több egyetemi kutató is programmal készül. Érdekel, hogy mit ellenőriznek és mérnek meg egy éjszakai műszak alatt a 600 volttal működő trolikon, és hány embernek ad ez munkát? Tudni akarod mi az a „csúszószén”, mire használják, és mennyibe kerül? Megnéznél egy több 10 millió Ft-os és több száz kilós akkumulátort? Szeretnéd a több milliárd forint értékű TramTrain járművet közelről is látni? Várunk Szeged troli telepen este 8 és 11 között (bejárat a Körtöltés utca felől).
Előadó: Dr. Majó-Petri Zoltán


Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek