Leginnovatívabb kutatómunka

Oktatóink az SZTE Innovációs Díj nyertesei

Az SZTE Innovációs Díj 2021-es pályázatán, a „Leginnovatívabb kutatómunka a bölcsészettudományok és társadalomtudományok területén” kategória díjazottjai között szerepelnek oktatóink.

A nyertes kutatás címe:

„A technológia elfogadás új generációs megközelítése önvezető technológiák vonatkozásában: in situ fiziológiai mérési módszertan a fogyasztói élmény közvetlen meghatározására”.


A kutatócsoport tagjai:

• Dr. Lukovics Miklós (SZTE GTK)

• Dr. Majó-Petri Zoltán (SZTE GTK)

• Dr. Palatinus Zsolt (SZTE BTK)

• Dr. Prónay Szabolcs (SZTE GTK)

• Dr. Volosin Márta (SZTE BTK)


A nemzetközi porondon is újdonságnak számító kutatás nem csak az SZTE-n belüli interdiszciplináris kapcsolatok erősítését teszi lehetővé (Dr, Palatinus Zsolt és Dr. Volosin Márta az SZTE BTK Pszichológiai Intézet kutatói), de egyúttal nemzetközi és hazai kooperációt is eredményezett a GTK-s kutatók számára.


A Szegedi Tudományegyetem Innovációs Díjának elnyerésére benyújtott szellemi alkotás egy olyan mérési módszertan, mely:

− multi- és interdiszciplináris megközelítése miatt az SZTE két kara (BTK és GTK) és három intézete (Közgazdaságtani és Gazdaságfejlesztési Intézet, Üzleti Tudományok Intézete, Üzleti Tudományok Intézete) szoros együttműködésében jött létre, üzleti partner (Mindtech Kft. bevonásával), − új generációs technológia értékelést tesz lehetővé azáltal, hogy a hagyományos kérdőíves módszereket kiegészíti fiziológiai-biológiai (elektroenkefalográfiás (EEG) és szemmozgáskövetéses) mérésekkel, − in-situ mér, azaz a fogyasztói élményt az átélés pillanatában, az önvezető üzemmódban történő utazás közben rögzíti, − képes a fogyasztói élmény közvetlen (objektív) meghatározására önvezető autóban történő utazás során.

 

A szellemi alkotás nemzetközi jelentősége az, hogy egyszerre és összehangoltan alkalmazza az elektroenkefalográfiás és a szemmozgáskövetés mérési módszert az önvezető járműben történő utazás közben. Korábban ezen módszereket külön, vagy szimulátor környezetben alkalmazták csak. Mindez módszertani áttörést jelent az autonóm járművek technológiai elfogadásának és befogadásának kutatásában, valamint megnyitja az utat a módszer feltörekvő technológiákra történő kiterjesztésére. Kutatásunk nemzetközi jelentősége az ismert technológia elfogadási modellekhez (TAM és UTAUT) illeszkedő, de azokat pontosságában és komplexitásában jelentősen meghaladó integrált mérési rendszer, melynek segítségével az egyéni AV-felkészültség javítható. Multidiszciplináris mérési módszert fejlesztettünk idegtudományi eszköztár bevonásával, melynek preprint verziója a Nature Scientific Reportsban már olvasható:

Palatinus, Zs. – Volosin, M. – Csábi, E. – Hallgató, E. – Hajnal, E. – Lukovics, M. – Prónay, Sz. – Ujházi, T. – Osztobányi, L. – Szabó, B. – Králik, T. – Majó-Petri, Z. (2021): Physiological Measurements in Social Acceptance of Self Driving Technologies. Scientific Reports. DOI: 10.21203/rs.3.rs- 209603/v1

 

A szellemi alkotás egyediségei és erősségei:

1. Az ismert technológia elfogadási modelleket idegtudományi módszerekkel egészíti ki.

2. A biológiai reakciókat önvezető járműben történő utazás közben rögzítjük – hasonló mérést még csak szimulátor környezetben végeztek.

3. Rávilágít, hogy az önvezető jármű fejlesztések nem csupán műszaki-technológiai-informatikai feladatot jelentenek, hanem nélkülözhetetlenné teszik a befogadói környezet társadalomtudományi szempontú, integrált vizsgálatát is, és ezen keresztül az AV-felkészültség növelését.

4. Egy tetszőleges kutatási kérdés kapcsán segíthet feltárni azokat a mérési dimenziókat, amelyek érzékenyebbek az adott témában, és ezáltal a jövőben erőforrásokat szabadíthat fel a kutatás és fejlesztés különféle területein.


Gratulálunk az elismeréshez és köszönjük tudományos munkájukkal öregbítik intézményünk hírnevét!

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Kutatók éjszakája a Gazdaságtudományi Kar

Karunk idén is csatlakozik a közismert országos rendezvénysorozathoz, a Kutatók Éjszakájához, amelynek célja a kutatói életpálya és különböző tudományterületek népszerűsítése.