Eugloh E-konferencia

Webinárium az esélyegyenlőségről a felsőoktatásban

Az SZTE és a svédországi Lundi Egyetem, a EUGLOH Szövetségben együttműködve, webináriumot szervezett az egyetemi esélyegyenlőség témájában. A rendezvény felvezető előadását Bajmócy Zoltán, a GTK tudományos dékánhelyettese tartotta. Prezentációjában arról beszélt, hogy kik az úgynevezett „alulreprezentált” csoportok egy egyetemen, és hogyan biztosíthatna számukra egyenlő lehetőséget egy befogadó campus.

A EUGLOH partneregyetemek több mint 100 hallgatójának részvételével az SZTE és a Lundi Egyetem online szemináriumot (webináriumot) tartott az egyetemi esélyegyenlőség témájában. A EUGLOH projekt keretében kiemelt figyelmet kap a sokféleség és az esélyegyenlőség. Az öt egyetemből álló szövetség egyik célja ugyanis, hogy a hallgatók és oktatók számára előítéletektől és hátrányos megkülönböztetéstől mentes, egységes szellemiségű nemzetközi campust jelentsen.


A rendezvény felvezető előadását Bajmócy Zoltán, a Gazdaságtudományi Kar tudományos dékánhelyettese tartotta. Az előadásában bemutatta, hogy az egyenlő esélyek hiánya számos aspektus mentén megjelenhet a felsőoktatásban. Ilyen aspektusok többek között a fogyatékosság, a családi háttér, a jövedelmi helyzet, a nemek közti egyenlőtlenség, a szexuális identitás és orientáció, vagy az etnikai és vallási sokszínűség. Ezt követően arról beszélt, hogy miként lehetne elősegíteni egy befogadó egyetemi kampusz létrejöttét.


A rendezvényen több sikeres gyakorlatot is megismerhettünk. Bemutatkozott például a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium, valamint a tanulási nehézségekkel küzdő hallgatókat segítő zsonglőr kurzus, amelyet az SZTE Életvezetési és Tanácsadó Központ szervez. A webináriumot színesítették a EUGLOH partneregyetemek hallgatói által beküldött rövid videóüzenetek. A hallássérült hallgatók részvételét szinkron jelnyelvi tolmácsok segítették.


További részletekért látogasson el a projekt honlapjára.


Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Balogh Petya

Ebben a félévben ismét ellátogat hozzánk egy cápa, akit 3 szó jellemez leginkább: startupper, angyalbefektető, mentor. Ő pedig nem más, mint Balogh Petya!