Bezár

SZTE GTK Hírarchívum

Eugloh E-konferencia

Webinárium az esélyegyenlőségről a felsőoktatásban

Webinárium az esélyegyenlőségről a felsőoktatásban

2021. január 26.
1 perc

Az SZTE és a svédországi Lundi Egyetem, a EUGLOH Szövetségben együttműködve, webináriumot szervezett az egyetemi esélyegyenlőség témájában. A rendezvény felvezető előadását Bajmócy Zoltán, a GTK tudományos dékánhelyettese tartotta. Prezentációjában arról beszélt, hogy kik az úgynevezett „alulreprezentált” csoportok egy egyetemen, és hogyan biztosíthatna számukra egyenlő lehetőséget egy befogadó campus.

A EUGLOH partneregyetemek több mint 100 hallgatójának részvételével az SZTE és a Lundi Egyetem online szemináriumot (webináriumot) tartott az egyetemi esélyegyenlőség témájában. A EUGLOH projekt keretében kiemelt figyelmet kap a sokféleség és az esélyegyenlőség. Az öt egyetemből álló szövetség egyik célja ugyanis, hogy a hallgatók és oktatók számára előítéletektől és hátrányos megkülönböztetéstől mentes, egységes szellemiségű nemzetközi campust jelentsen.


A rendezvény felvezető előadását Bajmócy Zoltán, a Gazdaságtudományi Kar tudományos dékánhelyettese tartotta. Az előadásában bemutatta, hogy az egyenlő esélyek hiánya számos aspektus mentén megjelenhet a felsőoktatásban. Ilyen aspektusok többek között a fogyatékosság, a családi háttér, a jövedelmi helyzet, a nemek közti egyenlőtlenség, a szexuális identitás és orientáció, vagy az etnikai és vallási sokszínűség. Ezt követően arról beszélt, hogy miként lehetne elősegíteni egy befogadó egyetemi kampusz létrejöttét.


A rendezvényen több sikeres gyakorlatot is megismerhettünk. Bemutatkozott például a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium, valamint a tanulási nehézségekkel küzdő hallgatókat segítő zsonglőr kurzus, amelyet az SZTE Életvezetési és Tanácsadó Központ szervez. A webináriumot színesítették a EUGLOH partneregyetemek hallgatói által beküldött rövid videóüzenetek. A hallássérült hallgatók részvételét szinkron jelnyelvi tolmácsok segítették.


További részletekért látogasson el a projekt honlapjára.


Aktuális események

Rendezvénynaptár *

 • *
  máj
  14
  Kárász utcán megtekinthető május 14. és június 10. között
  08:00
  Kárász utcán megtekinthető május 14. és június 10. között
  08:00
 • *
  máj
  30
  SZTE GTK, bővebb információk a CooSpace GTK - TDK színtéren
  10:00 - 15:00
  SZTE GTK, bővebb információk a CooSpace GTK - TDK színtéren
  10:00 - 15:00

Kapcsolódó hírek