Bezár

SZTE GTK Hírarchívum

Újragondolt európai gazdasági integráció

Újragondolt európai gazdasági integráció

2017. március 31.
2 perc

Challenges in National and International Economic Policies workshop

Az SZTE GTK az EACES (European Association for Comparative Economic Studies – Európai Összehasonlító Gazdaságtani Társaság) támogatásával március 23-24-én workshopot rendezett az európai gazdasági integrációs elmélet újragondolásáról. A Sass Magdolna, Farkas Beáta, Voszka Éva és Pelle Anita által szervezett tudományos eseményen két plenáris előadót hallgathattak meg a résztvevők és az érdeklődők.

Xavier Richet, a párizsi Sorbonne Nouvelle egyetem professzora a maga részéről négy forgatókönyvet lát az EU jövőjét illetően, a status quo fenntartásától az előrelépésen át az EU felbomlásáig. Előadásának fő üzenete az volt: bármilyen visszalépés a vég kezdetét jelenti, és elkerülhetetlenül előbb-utóbb széteséshez vezet. Palánkai Tibor, a Corvinus professzora szélesebb kontextusba helyezve, filozófiai síkon tárgyalta a témát, és optimistábbnak bizonyult. Véleménye szerint az európai integráció már rég meghaladta azt a pontot, ahol még vissza lehetne fordítani, ezért az egyetlen út az előre, ebben kell gondolkodni.

A workshop ezután szekciókban folytatódott, ahol a nemzetközi kutatógárda a válság hatásaival, az eurózóna és a belső piac jövőjével, a gazdasági egyenlőtlenségek európai integrációra gyakorolt hatásával, valamint szűkebb régiónkkal, Kelet-Közép-Európával foglalkozott.

A rendezvénnyel párhuzamosan került megrendezésre a 2. Kelet-közép-európai Gazdaságpolitikai PhD Workshop, melyen hat szekcióban több mint húsz doktorandusz mutatta be kutatását, és kapott iránymutatást munkája folytatására vonatkozóan.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek