Bezár

SZTE GTK Hírarchívum

konyvbemutato

Könyvbemutatók a pénzügyi kultúra témakörében

Könyvbemutatók a pénzügyi kultúra témakörében

2017. március 28.
2 perc

Tanulmánykötetek a szakértők és a Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak tollából.

Az SZTE Tehetségpont tehetséggondozó könyvsorozatának részeként egy újabb kötet született a Tehetségpont támogatott hallgatóinak és a pénzügyi kultúra szakértőinek írásaiból. A Pénzügyi kultúra és pénzügyi tudatosság címen, a Pro Talentis Universitatis Alapítvány gondozásában megjelent kötetet Hergár Eszter, az MNB Kommunikációs és pénzügyi ismeretterjesztésért felelős igazgatója, továbbá Dr. Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára mutatta be.


Hergár Eszter kiemelte, hogy a pénzügyi kultúra fejlesztése azért is kiemelten fontos téma, mert erősítheti a stabilitást, hozzájárulhat a gazdaság növekedéséhez. A továbbiakban ismertette a nemzetközi felmérések eredményeit, miszerint a magyarok még mindig alulteljesítenek. A háztartási költségvetés készítésének szempontjából a vizsgált 30 ország közül hazánk az utolsó helyen áll. Viszont pozitívumként jegyezte meg, hogy a pénzügyi ismeretek kategóriában javultak az eredményeink, a középmezőnyt erősítjük. Ezért is fontos a könyv megjelenése, hiszen teret kell adni a pénzügyi kultúra fejlesztésének, megadni a lehetőséget, hogy minél többen olvashassanak a témában.


Dr. Kovács Levente kiemelte a kötet érdekességét, miszerint a képzett gazdasági szakemberek tanulmánya mellett nagy részben hallgatók kutatásainak eredményei jelentek meg. Főtitkár úr véleménye szerint fontos teret adni a fiataloknak, és ily módon is megismerni a jövő nemzedékének látásmódját.


A rendezvényen a Kovács Levente és Terták Elemér szerzőpáros által jegyzett, angol nyelvű, Financial Literacy című kötetet Dr. Kovács Péter, az SZTE GTK dékánhelyettese ismertette. Pozitívumként emelte ki a kötet kapcsán, hogy nem csak elméleti, de fontos gyakorlati kérdéseket is feszeget. Nagy szerepet kapott a bankszektor és a bizalom kapcsolata, illetve a bankok gazdasági szerepe is.


A kötetek felkért hozzászólója Járai Zsigmond, az MNB volt elnöke, a Szegedi Tehetséggondozó Tanács tagja volt, aki saját tapasztalatain, anekdotáin keresztül összegezte a véleményét a tanulmányokról, a pénzügyi kultúra témájáról. Véleménye szerint minden ország elégedetlen a saját társadalmának pénzügyi kultúrájával, tudásával, még ha nem is olyan rossz a helyzet, mint ahogyan érzékelik.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek