Bezár

SZTE GTK Hírarchívum

Sikeres vállalkozók ösztönzik és mentorálják az egyetemi hallgatókat ötleteik megvalósításában

Sikeres vállalkozók ösztönzik és mentorálják az egyetemi hallgatókat ötleteik megvalósításában

Sikeres vállalkozók ösztönzik és mentorálják az egyetemi hallgatókat ötleteik megvalósításában

2017. május 12.
3 perc

2017 őszén új kurzus indul a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán a vállalkozói lét ösztönzésére, valamint hallgatói ötletek megvalósításának elősegítésére.

A kurzusra az SZTE bármelyik karáról jelentkezhetnek hallgatók. A cél elsősorban azon hallgatók vállalkozói kedvének erősítése, akik nem tanulnak gazdasági ismereteket, mentoraik pedig sikeres helyi vállalkozók lesznek.

A heti 1x90 perces kurzus során valós problémákon, 4-6 fős csapatokban dolgoznak a hallgatók, akiket egy szakember/vállalkozó, egy gazdasági/marketing oktató és egy vállalkozásfejlesztés mesterszakon tanulmányokat folytató hallgató mentorál. A félév során az adott probléma gyakorlati kérdéseit kell megoldani, és a félév végén szakmai közönség előtt prezentálni. A kurzus célja, hogy a vállalkozói előadások, valamint a csapatban kidolgozott vállalkozói ötletek (melyek érkezhetnek a hallgatók részéről vagy a vállalkozók részéről is) és a valós, gyakorlati problémákkal való megbirkózás által testközelből ismerjék meg a vállalkozói létet.

A szervezők korábban is vettek részt vállalkozói lét ösztönzését támogató programokon, azonban sok esetben problémát jelentett, hogy viszonylag kevés gyakorló szakembert sikerült bevonni a programba. A szeptemberben induló programban közel 40 vállalkozó jelezte részvételi szándékát, akik...

 • ... gyakorlati probléma definiálásával és/vagy
 • ... mentorálással és/vagy
 • ... előadással és/vagy
 • ... nyeremény felajánlásával

járulnak hozzá a program sikeréhez. Emellett a Gazdaságtudományi Kar oktatói, valamint a vállalkozásfejlesztési mesterképzésen tanulmányokat folytató hallgatók tanácsadói tevékenysége biztosítja, hogy minél több szemszögből lehessen az adott gyakorlati problémát megoldani. A féléves programon való részvétel ingyenes a Szegedi Tudományegyetem hallgatói számára.

A kurzus kifejezetten azoknak a hallgatóknak szól, akik számára nincs lehetőség gazdasági képzésben részt venni, vagy csak nagyon kevés gazdasági ismeretanyag tartozik a képzési programjukba. Emiatt nem jelent problémát, ha korábban nem tanultak a hallgatók gazdasági ismereteket. Mivel szinte minden területen lehet vállalkozni, ezért tartják a szervezők fontosnak a különböző tudományterületek, kifejezetten nem gazdaságtudományi karok hallgatói számára a vállalkozói ismeretek oktatását.

A kurzuson való részvételhez nem szükséges tanulmányi előfeltétel, az SZTE bármely karain (de nem a GTK-n) tanuló nappali tagozatos hallgatók számára “X”-es kurzusként felvehető, szabadon választható, 5 kredites kurzus. Felvétele ugyanúgy történik, mint bármely más szabadon választható (X-es kódú) kurzus felvétele az őszi kurzusfelvételi időszak során.

Mivel a kurzusra korlátozott létszámban tudjuk fogadni a jelentkezéseket, valamint célunk egy olyan szakmai műhely létrehozása, ahol nem csak a vállalkozók és oktatók elkötelezett hívei a vállalkozói szellem növelésének, ezért az érdeklődő hallgatóknak előzetesen egy motivációs levelet kell készíteniük, amelynek beküldési határideje 2017. május 31.

További részletek a kurzusról és jelentkezésről az alábbi honlapon:
https://hungary.eee-project.eu/index.php/felhivas-kurzus/

Tervezett témakörök:

 • Milyen a vállalkozói élet, és milyen nem – tények és tévhitek?
 • Hogyan és honnan tudok pénzt szerezni az ötletemhez?
 • Milyen papírmunka és adminisztráció kell ahhoz, hogy elindítsak egy vállalkozást?
 • Hogyan lehet kis pénzből hatékony marketinget folytatni?
 • Hogyan találjak értékes kollégákat, munkatársakat?
 • Hogyan vállalkozzak természettudósként?
 • Milyen a hatékony munkavégzés vállalkozóként?
 • Lehet társadalmi céllal is vállalkozni?
 • Hogyan tervezzek üzletet? Hogyan modellezzem az üzleti elképzelésemet?

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek