Bezár

SZTE GTK Hírarchívum

Az Anti-equilibriumtól az ágens alapú modellezésig, a piaci rendszer Kornai–féle kritikájának aktualitása

Az Anti-equilibriumtól az ágens alapú modellezésig, a piaci rendszer Kornai–féle kritikájának aktualitása

2015. február 23.
2 perc

Mellár Tamás a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar professzora február 19-én tartott előadást Az Anti-equilibriumtól az ágens alapú modellezésig, a piaci rendszer Kornai–féle kritikájának aktualitása címmel.

Kornai2

Mellár professzor az előadásában bemutatta, hogy a főáram meghatározó paradigmájával eltérően a valóságban nincs egyetlen egyensúlyi ár, a valóságos piacok sohasem tisztulnak meg, a kapacitás- és a készletszint alakulásának fontossága, a kereslet és a kínálat nem koncentráltan jelentkezik, a kereslet és a kínálat nem függetlenek, egymástól, a piaci működés nem statikus, hanem dinamikus, s mindezekre példákat is hozott.

Mellár professzor úr részletesen beszélt az Anti-equilibrium című Kornai-műről, amely az általános egyensúlyelmélet kritikáit fogalmazta meg kitérve az alábbi irreális alapfelvetésekre: súrlódásmentes működés, időszükséglet nélküli alkalmazkodás, tökéletes informáltság, racionális döntéshozatal.

“Valójában nem általános, hanem nagyon is szűk körben érvényes, nagyon speciális elmélettel van dolgunk. Nem érdemes azt kérdeznünk, vajon az egyes feltételek külön-külön ’igazak’-e. Jóformán mindegyikről elmondható: létezik a jelenségnek egy-egy olyan szűkebb osztálya, amelyre nézve a feltevés – legalább megközelítésként – elfogadható. De az egyes, egymástól elkülönített feltevésekről is megállapíthatjuk: mindig marad a jelenségeknek egy olyan el nem hanyagolhatóan széles osztálya, amelyre vonatkozóan még megközelítőleg sem fogadható el az ÁE-iskolai feltevés.” (Kornai [1971] 51. old.)

Kornai 1971-ben publikált könyve óta sok-sok mű foglalkozik az általános egyensúlyelmélet cáfolásával, amelyek között megjelent például az elmélet megalkotójának önbevallása is, 1974-ben.

Mellár professzor az előadása végén bemutatta az ágens alapú modellezésben rejlő előnyöket.

Az előadás diasora ide kattintva letölthető.

A rendezvénysorozat többi előadása is elérhető honlapunkon.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

 • *
  máj
  14
  Kárász utcán megtekinthető május 14. és június 10. között
  08:00
  Kárász utcán megtekinthető május 14. és június 10. között
  08:00
 • *
  máj
  30
  SZTE GTK, bővebb információk a CooSpace GTK - TDK színtéren
  10:00 - 15:00
  SZTE GTK, bővebb információk a CooSpace GTK - TDK színtéren
  10:00 - 15:00

Kapcsolódó hírek