Bezár

SZTE GTK Hírarchívum

Klaniczay_Gabor_kornai

Kornai kurzus: Klaniczay Gábor

Kornai kurzus: Klaniczay Gábor

2015. május 04.
1 perc

Klaniczay Gábor, a Közép-európai Egyetem (CEU) professzora, a Collegium Budapest volt rektora előadásában említette, hogy az 1992-ben megalakult Collegium Budapest szervezésében Kornai János a kezdetektől intenzíven részt vett, permanent fellow, majd permanent fellow emeritus minőségben a Collegium Budapest 19 éves fennállása alatt annak egyik fő támasza, működtetője volt.

A Collegium Budapest esetében a leghuzamosabb időn át, és a legintenzívebb módon Kornai János volt az, aki ezt az energiát belefektette. Részben azért, hogy saját ambiciózus munkaterveinek megvalósításához megteremtse a feltételeket, nagyobb részben pedig azért, mert ugyanezeket önzetlenül mások, az egész nemzetközi tudós-társadalom számára is hozzáférhetővé kívánta tenni.

Három nagyszabású nemzetközi munkacsoportot (Focus Group-ot) szervezett az átmenet gazdasági, politikai és szociológiai problémáinak vizsgálatára: “ A tervgazdálkodástól a piacgazdaságig ” (1993/94), “ A politika és a gazdaságpolitika viszonya a poszt-szocialista gazdaságokban ” (1997/98) és a Susan Rose Ackermannal együtt szervezett “ Tisztesség és bizalom a posztszocialista átmenet fényében ” (2002 2003).

Klaniczay Gábor számításai szerint a Collegium Budapest fennállása alatt több, mint 700, többségében külföldi - tudós (köztük több Nobel díjas) több hónapos gyakran egy éves itt tartózkodását, sok száz könyv, cikk, kutatási projekt megalkotását tette lehetővé. Több, mint 80 nemzetközi konferenciát illetve műhelybeszélgetést szervezett, összességében több ezer résztvevővel, amely izgalmas nemzetközi dinamizmust hozott a magyar akadémiai életbe. Sajnos a Collegium Budapest 2011-ben befejezte működését.


A rendezvénysorozat többi előadása is elérhető honlapunkon.

 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek