Bezár

SZTE GTK Hírarchívum

Nyelvi követelmény változások

Nyelvi követelmények az SZTE Gazdaságtudományi Karon

Nyelvi követelmények az SZTE Gazdaságtudományi Karon

2023. március 14.
6 perc

Az alábbi követelményeket az SZTE GTK Kari Tanácsa a 2023. február 23-i ülésén tárgyalta és fogadta el. A követelmények az elfogadás napjától érvényesek minden, az SZTE GTK-n hallgatói jogviszonnyal rendelkező hallgató számára.

Az itt felsorolt nyelvi követelmények alól kizárólag azok a hallgatók mentesülnek, akik az abszolutóriumukat legkésőbb a 2023/2024 tanév I. félévében szerzik meg, valamint azok, akik az Nftv. 49.§ (8) bekezdése alapján a megfelelő igazolással rendelkező, fogyatékossággal élő hallgatók.

FOSZK-szakok - alapkövetelmény:
1 félév idegen nyelv, kötelező kurzus teljesítése (a felkészülést további 1 félév választható kurzus segíti)
ÉS
belső szóbeli vizsga (kritériumvizsga, 0 kredit, a 3. félévtől letehető, az abszolutórium kiadásának feltétele)

Amivel helyettesíthető/kiváltható az alapkövetelmény:
1) legalább B1 szintű C (komplex) típusú, akkreditált vagy honosított gazdasági nyelvvizsga, vagy az SZTE IKI által szervezett nem akkreditált B1 szintű C (komplex) típusú alapvizsga
2) legalább B2 szintű C (komplex) típusú akkreditált vagy honosított általános nyelvvizsga (vagy ennek megfelelő emelt szintű érettségi)

KM, GM, PSZ BSc nappali szakok - alapkövetelmény:
B2 Idegennyelvi modulból 4 kredit teljesítése
ÉS
belső szóbeli vizsga (kritériumvizsga, 0 kredit, a 3. félévtől letehető, az abszolutórium kiadásának feltétele)
bizottság tagjai: IKI, céges képviselők, kari kollégák

Amivel helyettesíthető/kiváltható az alapkövetelmény:
1) angol nyelvből B2 C (komplex) típusú akkreditált vagy honosított általános nyelvvizsga (vagy ennek megfelelő emelt szintű érettségi) + 2 tárgy teljesítése angolul (a képzésen meghirdetett angol nyelvű tárgyak vagy a felkínált BAM + TAC tárgyak közül; vagy két féléven át a heti 4 órás szaknyelvi kurzus teljesítése)
2) B2 C (komplex) típusú akkreditált vagy honosított nyelvvizsga + Erasmuson 2 db szakmai tárgy teljesítése a nyelvvizsga nyelvével megegyező nyelven
3) C1 szintű C (komplex) típusú akkreditált vagy honosított általános nyelvvizsga
4) legalább B2 szintű C (komplex) típusú akkreditált vagy honosított gazdasági nyelvvizsga

GM BSc távoktatás - alapkövetelmény:
belső szóbeli vizsga (kritériumvizsga, 0 kredit, az abszolutórium kiadásának feltétele; a nyelvi blokk keretében kötelező tárgy)
bizottság tagjai: IKI, céges képviselők, kari kollégák

A kritériumvizsgára egyénileg, vagy díjmenetesen elérhető nyelvi kurzus keretében lehet felkészülni. A nyelvórák online (szinkron formában), esti órákban lesznek.

Amivel helyettesíthető/kiváltható az alapkövetelmény:
1) angol nyelvből B2 C (komplex) típusú akkreditált vagy honosított általános nyelvvizsga (vagy ennek megfelelő emelt szintű érettségi) +2 szakmai (Coursera) tárgy teljesítése angolul
2) C1 szintű C (komplex) típusú akkreditált vagy honosított általános nyelvvizsga
3) legalább B2 szintű C (komplex) típusú akkreditált vagy honosított gazdasági nyelvvizsga
4) munkahelyi igazolás, hogy rendszeresen napi legalább 4 órában gazdasági idegen nyelvet használ
5) külföldön – nem magyar nyelven – tett érettségi
6) külföldön élt és dolgozott, idegen nyelvet használva minimum fél évet az elmúlt 4 évben

TV BSc - alapkövetelmény
(Képzési és kimeneti követelmények (KKK) szerinti nyelvi elvárás „A képzést megkülönböztető speciális jegyek” cím alatt: 2 db szakmai nyelv ismerete B2 szinten)

B2 Idegennyelvi modulból 4 kredit teljesítése
ÉS
belső szóbeli és írásbeli vizsga mindkét nyelvből (kritériumvizsga mindkét nyelvből, 0 kredit, a 3. félévtől letehető, az abszolutórium kiadásának feltétele)
bizottság tagjai: IKI, céges képviselők, kari kollégák

Amivel helyettesíthető/kiváltható az alapkövetelmény:
Két különböző nyelvből szükséges teljesíteni, bármilyen kombinációban (azaz az Erasmus-lehetőséget mindkét nyelvre vonatkozóan ki lehet használni).
1) angol nyelvből B2 szintű C (komplex) típusú akkreditált vagy honosított általános nyelvvizsga (vagy ennek megfelelő emelt szintű érettségi) + 2 tárgy angolul teljesítése a képzésben meghirdetett angol nyelvű tárgyak vagy a felkínált BAM + TAC tárgyak közül vagy két féléven át a heti 4 órás szaknyelvi kurzus teljesítése
2) B2 szintű C (komplex) típusú akkreditált vagy honosított általános nyelvvizsga (vagy ennek megfelelő emelt szintű érettségi) + Erasmuson 2 szakmai tárgy teljesítése a nyelvvizsga nyelvével megegyező nyelven (kivéve az angol, ha az 1. opciót kihasználja)
3) C1 szintű C (komplex) típusú akkreditált vagy honosított általános nyelvvizsga
4) legalább B2-es szintű C (komplex) típusú akkreditált vagy honosított gazdasági vagy idegenforgalmi nyelvvizsga

TAC BSc - alapkövetelmény
(Képzési és kimeneti követelmények (KKK) szerinti nyelvi elvárás „A képzést megkülönböztető speciális jegyek” cím alatt: 2 db szakmai nyelv ismerete B2 szinten )

B2 Idegennyelvi modulból 4 kredit teljesítése
ÉS
belső szóbeli és írásbeli vizsga angolon kívüli nyelvből (kritériumvizsga, 0 kredit, a 3. félévtől letehető, az abszolutórium kiadásának feltétele)
bizottság tagjai: IKI, céges képviselők, kari kollégák

Amivel helyettesíthető/kiváltható az alapkövetelmény:
Első idegen nyelv kiváltása: a képzés nyelve (angol)
Második idegen nyelv kiváltásási lehetőségei:
1) A magyaron és az angolon kívüli anyanyelv
2) Magyar és angol nyelv kivételével: B2 szintű C (komplex) típusú akkreditált vagy honosított általános nyelvvizsga + Erasmuson 2 szakmai tárgy teljesítése a nyelvvizsga nyelvével megegyező nyelven
3) C1 szintű C (komplex) típusú akkreditált vagy honosított általános nyelvvizsga magyar és angol nyelv kivételével
4) legalább B2 C (komplex) típusú akkreditált vagy honosított gazdasági vagy idegenforgalmi nyelvvizsga magyaron és angolon kívüli nyelvből

BAM BSc
angol nyelvű képzés, ami C1 szintű nyelvtudásnak felel meg
nincs külön nyelvi követelmény

MSc szakok

nincs kötelező kimeneti nyelvi követelmény
- INEB: angol nyelvű képzés, ami C1-nek felel meg

Nyelvtanulási lehetőség a VF, P, M szakokon:
- választható gazdasági nyelv két félév (heti 4 órás)
- INEB-es kurzusok egy része elérhető lesz számukra is

SZIR
nincs kötelező kimeneti nyelvi követelmény

További tudnivalók, fontos információk:
Kritériumvizsga:
- Kritériumvizsga azokból a nyelvekből tehető, melyekből az SZTE Idegennyelvi és Kommunikációs Intézete (IKI) szaknyelvi kurzusokat kínál.
- A kritériumvizsga B2 szintű nyelvtudásra épülő, szaknyelvi vizsga. A szóbeli része (minden szakon) prezentációra, szituációra épülő beszélgetés; az írásbeli része (csak Turizmus-vendéglátás BSc szakon) írott szöveg megértését mérő feladatokat, valamint üzleti levél írását és grafikon elemzését tartalmazza.
- A nyelvi követelmények átvezetése a hálótervekbe a 2022/2023 tanév tavaszi félévében történik meg, így a kritériumvizsgát legelőször 2023. decemberben lehet letenni.
- A nyelvi kritériumvizsga önálló kurzusként jelenik meg a Neptunban, és arra a félévre kell felvenni, amelyben a hallgató szeretné azt teljesíteni. A kritériumivizsgát leghamarabb a tanulmányaik 3. félévében lehet először felvenni.
- A kritériumvizsga teljesítése a vizsgaidőszakban történik, az IKI által szervezett módon.
- A kritériumvizsgára is vonatkozik az 5 ismétlő/javító vizsga lehetősége, azaz legfeljebb 6 alkalommal lehet vizsgázni belőle.

Alapkövetelmény kiváltása, kreditátviteli kérelmek:
- A nyelvi követelmények kiváltására vonatkozó kreditátviteli kérelmeket a 2023/2024 tanév I. félévétől lehet benyújtani. Ennek pontos módjáról és menetéről később adunk tájékoztatást.
- A hálótervekbe beépítjük azokat az angol nyelven elérhető kurzusokat is, amelyeket figyelembe tudunk venni a nyelvi követelmények teljesítése során.
-Amennyiben a hallgató olyan nyelvismerettel és igazolással rendelkezik, amely a fenti kiváltási lehetőségek közé nem illeszkedik, akkor a tanulmányi előadójával (szükség esetén az oktatási dékánhelyettest is bevonva) történt egyeztetést követően dékáni kérelmet nyújthat be. A dékáni kérelem benyújtásának fő kritériuma az, hogy a hallgató azt (is) tudja igazolni, hogy ismeri az adott nyelv gazdasági szókincsét, azon felül, hogy képes az adott nyelven kommunikálni. A dékáni kérelem benyújtása nem jelent automatikus elfogadást. Az ilyen jellegű dékáni kérelmeket 2023. szeptembertől lehet benyújtani.
- A távoktatás tagozaton tanuló hallgatók számára a munkahelyi igazolásra formanyomtatványt biztosítunk majd.



Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek