Canterbury Project Week

Hogyan néz ki a jövő boltja? A kérdésre a választ közvetlenül Canterbury diákjai fogalmazták meg

Az elmúlt évtizedekben a fizikai üzletek kinézete lényegében nem sokat változott, azonban egyre több olyan kutatás látott napvilágot, amelyek eredményeit felhasználva az üzlettulajdonosok – kifejezetten a nemzetközi láncok – vásárlófókuszú belső tereket alakítanak ki, illetve egyre több olyan kényelmi szolgáltatást vezetnek be (önkiszolgáló kassza, mobil törzsvásárlói rendszer), amelyek hatással vannak a hagyományos kereskedelemre.

2022. áprilisában a Canterbury Christ Church University 15 hallgatóját és 3 oktatóját láttuk vendégül, akik az angol nyelvű képzésünk hallgatóival közösen tervezték meg a jövő üzleteit. Karunk az elmúlt években egyre több területen lépett előre a nemzetközivé válás jegyében, így nemcsak nemzetközi kutatásokkal, idegennyelvű képzési programokkal, vagy akár Erasmus kapcsolatokban való részvételekkel büszkélkedhetünk, hanem most már külföldi egyetemek kurzusainak személyes oktatásban való részvételével is.


Karunk munkatársainak kapcsolata Canterburyvel egészen 2018-ra nyúlik vissza, amikor az angol és szegedi intézmény oktatói és hallgatói Heidelbergben találkozhattak egy nemzetközi hét keretében. A kapcsolatépítés eredményeként – és a járványügyi korlátozások feloldását követően – idén nyílt meg a lehetőség, hogy a Canterbury Christ Church University diákjait láthattuk vendégül, akik számára egy intenzív projekthét keretében különböző kiskereskedelmi tevékenységgel kapcsolatos témákban tartottak oktatóink előadásokat.


A projekthét alatt a hallgatóknak 7 különböző üzlettípussal kapcsolatban kellett a jövő boltját „megálmodniuk”, mindezt az idegennyelvű képzésen résztvevő hallgatóinkkal közösen. A projektötletek között a hallgatóknak többek között borszaküzlettel, könyvesbolttal, vagy akár csomagolásmentes bolttal is foglalkozniuk kellett. Oktatóink a szűk egy hét alatt a termékkínálat meghatározásába, telephelyválasztásba, a közösségi média marketingbe, a belső tér kialakításába, valamint az árazási kérdésekbe nyújtottak betekintést a résztvevők számára. Az előadásokat követően a hallgatók oktatói felügyelet mellett tudtak dolgozni a projekteken, illetve délutánonként videóblog segítségével tudták elkészíteni a feladatokat a résztvevők. A hét zárásaként pedig egy prezentáció formájában kellett összegezniük a javaslataikat, amiket mind Karunk munkatársai, mind pedig a külföldi egyetem oktatói értékeltek.


A héten összesen 28 hallgató vett részt, akik többek között olyan témákat és üzleti lehetőségeket gondoltak át a hagyományosnak mondható üzlettípusok esetén, mint például a metaverzum, kriptopénzek világa vagy akár önkiszolgáló és automatizálási lehetőségek. A szakmai foglalkozások mellett a külföldi hallgatóknak lehetőségük volt megismerni egyetemünket, Szegedet, valamint kultúránkat, ami egyik kiemelt célja volt a látogatásuknak.


A hallgatók érkezésüket követően egy ún. „túlélő kurzuson” vettek részt, amely keretében a legfontosabb magyar kifejezéseket, illetve hazánkkal kapcsolatos ismereteket sajátíthattak el, hogy gyorsabban tudjanak alkalmazkodni a helyi környezethez. A vendégek programját kedden egy városnézéssel egészítettek ki a szervezők, valamint péntek este a külföldi hallgatók a minden évben megrendezett International Cultural Evening-en vettek részt.


Mennyire tudtak egy hét alatt megtanulni magyarul a külföldi hallgatók? Az alábbi rövid videóból kiderül:
https://www.tiktok.com/@szte.gtk/video/7091963992461118726


Canterbury 1 Canterbury 2


Canterbury 3 Canterbury 4

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Szakmai kirándulás

A Turizmus-vendéglátás szakos hallgatók a szorgalmi időszak utolsó két hetét is tartalmasan töltötték: vendégelőadóktól tanultak és szakmai kiránduláson vettek részt.

Események

Rendezvénynaptár *