Reakció-kutatás

Az SZTE GTK és az SZTE BTK kutatói vizsgálták az önvezető autó utasainak reakcióit

2022. május 30-31. között a ZalaZone Járműipari Tesztpályán reakció-kutatás zajlott 45 önkéntes bevonásával, ahol a szegedi oktatók az önvezető járművek utasainak érzelmi és biológiai reakcióit mérték egy-egy közlekedési helyzetben, mint például gyorsítás és lassítás, egy szarvas vagy egy kerékpáros kikerülése.

A két napig tartó vizsgálat a Járműipari Tesztpálya, a Szegedi Tudományegyetem, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem együttműködése keretében valósult meg. A mérésre több mint 100 fő jelentkezett, akik közül választották ki végül az a 45 főt, aki az önvezető járművekbe beülhetett. A témában végzett kutatás 2022-ben a Szegedi Tudományegyetem Innovációs Díját is elnyerte.

A kutatássorozat ötletgazdája és koordinátora oktatónk, Dr. Lukovics Miklós, aki Amerikában szerzett tapasztalatai után, 2017-ben vágott bele a jelenleg is tartó projektbe. A zalaegerszegi pályán történő mérést több mint 2 éves előkészítés, szervezés és próbamérés előzte meg. A 20 perces tesztek során speciális műszerekkel, fejre erősített elektródákkal és szemkamerával figyelték meg az alanyok agyi tevékenységét és szemmozgását. A jelentkezők teljes felszereléssel ültek be az önvezető autóba, akik számára különféle közlekedési szituációkat modelleztek, miközben a számítógép minden biológiai reakciót rögzített. Az utazás előtti állapotról, valamint az utazás közben átélt élményekről egy pszichológiai teszt keretében számoltak be a megfigyelt egyének.

Mi következik most? A kutatócsoportra egy hosszú elemzési folyamat vár, a két nap után hatalmas adatbázissal rendelkeznek. Úgy vélik, hogy a végeredmény nem csak a tudományos világ, hanem az önvezető jármű iparág számára is hasznos lehet.

A kutatócsoport munkáját már most is több hallgató segíti, és szeretettel várják mindazokat, akik érdeklődnek a téma iránt, és szívesen elmélyülnének az önvezető járművekkel kapcsolatos társadalomtudományi témák kutatásában. Az érdeklődök itt tájékozódhatnak.

A kutatócsoport GTK-s tagjai:
• Dr. Lukovics Miklós (SZTE GTK)
• Dr. Majó-Petri Zoltán (SZTE GTK)
• Dr. Prónay Szabolcs (SZTE GTK)
• Ujházi Tamás (SZTE GTK)
• GTK-s hallgatók



Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Őszi Karriernapok az SZTE-n

A hagyományokhoz híven, 2022. október 18-án, a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ ad otthont az őszi Állásbörzének.

Események

Rendezvénynaptár *