HVG felsőoktatási rangsor

Az SZTE országosan első a HVG 2023-as felsőoktatási rangsorában oktatói kiválóság alapján

Magyarország legjobb egyeteme lett a Szegedi Tudományegyetem az oktatók kiválósága alapján a HVG friss felsőoktatási rangsorában. Az összesített rangsorban második helyen végzett az SZTE a magyar intézmények között, ezzel egyúttal a legjobb fővároson kívüli intézmény.

Ismét nyilvánossá vált a HVG 2006 óta évente megjelenő rangsora, amelyen a Szegedi Tudományegyetem az összesített intézményi listán a második helyet szerezte meg. A rangsor két alkategóriájában szintén remekül szerepelt az intézmény: oktatói kiválóság tekintetében az első helyen végzett, hallgatói kiválóság szempontjából pedig a negyedik helyet tudhatja magáénak (a tavalyi hatodik után).

 

A HVG felsőoktatási rangsor készítői számos szempontot vesznek figyelembe a magyarországi intézmények és karok minősítésekor. Az összesített intézményi rangsor, amelyben az SZTE az országos második helyet tudhatja magáénak, valamint a kari összesített rangsor is két részből tevődik össze: az oktatói kiválóság vizsgálata során a tudományos fokozattal (PhD, DLA, CSc) rendelkező oktatók számát és arányát, az egy tudományos fokozattal rendelkező oktatóra jutó hallgatók számát, valamint az MTA doktora címmel rendelkező oktatók arányát veszik figyelembe. A hallgatói kiválóság szempontjából pedig az elsőhelyes jelentkezők számát, a felvettek pontátlagát, a nyelvvizsgával felvettek arányát, a középiskolai versenyen helyezettek számát elemzik a rangsor készítői.

 

A Szegedi Tudományegyetem továbbra is az egyik legjobb magyar egyetem, amely nem elégszik meg az eddig elért sikereivel, hanem a folyamatos fejlődésre törekszik – ahogyan azt a HVG rangsorban elért helyezései is tanúsítják.

 

A HVG 2022-es felsőoktatási rangsorral kapcsolatban részleteket itt talál.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Balogh Petya

Ebben a félévben ismét ellátogat hozzánk egy cápa, akit 3 szó jellemez leginkább: startupper, angyalbefektető, mentor. Ő pedig nem más, mint Balogh Petya!