Mentorprogramot indított az SZTE Gazdaságtudományi Kar a nemzetközi képzésben résztvevő hallgatóinak

Közösségépítés és segítségnyújtás céljából indította el augusztusban mentorprogramját a GTK, melynek keretében felsőbb éves magyar és külföldi hallgatók egyengetik az elsőéves nemzetközi képzésben résztvevők útját.

A GTK mentorprogram indulását a 2019-es tanév őszi szemesztere alapozta meg. A Nemzetközi gazdaság és gazdálkodás mesterképzés hallgatói az International Human Resource Management kurzus során egy vendégeladó közreműködésével megismerkedtek az Employee journey feltérképezésének technikájával, mely egy adott vállalat munkaerőfluktuációjának csökkentésére szolgál. Ezt alapul véve született meg a mentorprogram alapkövét jelentő Student journey módszer, amely a Kar esetében 5 szakaszra bontható, az első érdeklődő email megérkezésétől egészen a hallgató alumnivá válásáig. A meghatározott fázisokat a hallgatók 4 fős csapatokban dolgozták fel, melyből egyet a gyakorlatban is útjára indított a GTK a nyár folyamán. Ennek érdekében a kiválasztott csapat több hónapon keresztül, rendszeres egyeztetéseket tartva elkészítette a szükséges eszközöket, többek között a Student Onboarding Kitet és a Mentor Tracking Sheetet. A Student Kit egy részletes összefoglaló mindazon teendőkről, melyeket el kell végeznie egy elsőévesnek a sikeres felvételi után, míg a Tracking Sheet a nyomon követhetőséget szolgálja, így a mentorok és a programfelelősök is látják, hogy a mentoráltak mely lépéseket teljesítették már és milyen feladat vár még rájuk.

A GTK mentorcsapatát 21 fő magyar és nemzetközi felsőbb éves hallgató alkotja, akiket interjú és motivációs levél alapján választottak ki. A felelősségi körök megoszlanak: a főmentorok koordinálják az önkéntes mentorokat, valamint folyamatos kapcsolatban állnak a Nemzetközi Iroda munkatársaival. A mentorokat leginkább a személyes motiváció vezérelte a jelentkezéskor, hiszen a mai napig emlékeznek arra, hogy milyen volt gólyaként az első félévet teljesíteni. A programban való részvétel büszkeséggel tölti el őket, munkájuk során támogatást és állandó buzdítást kapnak, a közösségépítést pedig erősíti az egyenpóló és a szorosabb kapcsolatok kialakulása a külföldi és magyar hallgatók között. A magyar mentorok mindemellett nemzetközi közegben is előnyt jelentő tapasztalatokkal gazdagodhatnak. A csapat vezetéséért Kéri Anita, Pusztai-Varga Ildikó, Kovács Melinda és Maczkó Gabriella felel.

A mentorprogram a járvány okozta nehéz helyzetben különösen nagy jelentőséggel bír, hiszen a külföldi hallgatóknak sokkal nehezebb átjutni a határon, a tesztek eredményeinek érkezéséig a karanténkollégiumban kell várakozniuk, mely időszak alatt is támaszkodhatnak és számíthatnak a mentorukra. A Kar tervei között szerepel további Student journey szakaszok (például útmutató az első vizsgaidőszakhoz) kidolgozása és a mentorprogram folyamatos koordinálása és fenntartása.