Kettős kihívás, felelős energiagazdálkodás

Az ExxonMobil innovációs pályázatot hirdet a felsőoktatásban tanulók és egyetemekkel közös kutatási és fejlesztési projektekben közreműködő szakemberek, munkacsoportok számára a felelős energiafelhasználás és a hagyományos és a megújuló energiaforrások innovatív összehangolásának témájában.

A gazdasági fejlődés és a klímavédelem, a felelős és tiszta energiafelhasználás, valamint a hagyományos és a megújuló energiaforrások innovatív összehangolásának témájában hirdet innovációs pályázatot hazai diákoknak a világ vezető energiavállalata, az ExxonMobil. A versennyel a vállalat ösztönözni kívánja a magyar diákok innovációs gondolkodását, valamint fokozni a társadalmi párbeszédet az energiafelhasználás, energiaátmenet és a klímavédelem témakörében.

A világ egyik vezető energia cége, az ExxonMobil európai központjába nyerhetnek tanulmányutat és a hazai vállalatánál ösztöndíj-lehetőséget az ExxonMobil Innovációs Verseny győztesei. A cég újszerű gondolatok mentén született, megvalósítható és valódi projekteket támogatna a magyar egyetemi szférában – regisztrálni a kezdeményezés honlapján október 8-ig lehet. A jelentkezők pályázataikat 2020. október 21-ig tölthetik fel.

ExxonMobil Innovation Competition Poster

Az innovációs verseny a klímavédelem és a növekvő energiaszükséglet tematikája körül forog. A világ népessége 2040-ig várhatóan – 30 százalékkal – 9 milliárdra fog növekedni, és – a vállalat előrejelzései szerint – a világ növekvő népességének egyre nagyobb része igényli majd a kényelmes élet kellékeit. E folyamatnak köszönhetően a következő két évtizedben becslések szerint 25 százalékkal emelkedik a világ energiaigénye, miközben a felelős energiafelhasználás és a tiszta energia előállítása a világ egyik legfontosabb célkitűzése marad.

Az ExxonMobil meggyőződése, hogy nem szükségszerű választani a gazdasági teljesítmény, az emberek jóléte és a klímavédelem között. Ugyanakkor vitathatatlan, hogy a Föld lakossága hatalmas kihívással néz szembe, hiszen miközben megbízható, minden szempontból biztonságos és alacsony kibocsátású megoldásokkal kell biztosítani a világ népességének növekvő energiaigényét, elengedhetetlen az éghajlatváltozás kockázatainak jelentős csökkentése is.

Az ExxonMobil 2000 óta kilencmilliárd dollárt fektetett károsanyag kibocsátás csökkentését célozó kutatás-fejlesztési projektekbe, mint például az üzemanyagcella alapú széndioxid-megkötés, és az elmúlt évtizedben 300 millió dollárnál is többet költött bioüzemanyagok fejlesztésére. A cég számításai szerint a világ széndioxid-kibocsátásának negyedét a közlekedés, 40 százalékát az energiatermelés és 30 százalékát a feldolgozóipar adja. Ezért elengedhetetlen a kibocsátás csökkenését célzó innováció az élet és a gazdaság minden területén, amely az energiafelhasználáshoz kötődik. Az ExxonMobil ezért is keresi a legjobb ötleteket.

„A kettős kihívásnak való megfelelés jelenleg csak a hagyományos és a megújuló energiaforrások párhuzamos felhasználásával és többféle technológia alkalmazásával lehetséges. Erre, valamint a felelős energiafelhasználásra várunk okos és megvalósítható ötleteket az egyetemista generációtól, hiszen náluk találkozik a friss szellem, az újító gondolkodás, az innovatív szemlélet és a tudás. Arra kérjük és biztatjuk az egyetemi tanárokat, hogy támogassák a pályázó diákcsapatokat” – mondta az innovációs verseny kapcsán Jeroen Kirschbaum, az ExxonMobil magyarországi leányvállalatának vezetője.

Az ExxonMobil a világ több, mint 80 egyetemével működik együtt. Olyan alapkutatásokat támogat, amelyek segítik az új, alacsony kibocsátású technológiák létrehozását és széleskörű alkalmazását. Az energiához való hozzáférés javítja a közösségek életminőségét, segíti a szegénység elleni harcot és hozzájárul az oktatás minőségének emeléséhez.

Az innovációs verseny fővédnöke Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) innovációért felelős helyettes államtitkára. „A magyar hallgatók részvételével zajló innovációs versenyt két okból is figyelemreméltó kezdeményezésnek tartom. Egyrészt, felhívja a figyelmet a klímavédelem és ahhoz kapcsolódóan a felelős energiafelhasználás fontosságára. Másrészt, a verseny megközelítése arra a szemléletre épül, hogy a kihívások, amelyekkel az emberiség szembesül a forradalmi előrelépést biztosító technológiákkal, innovációkkal küzdhetők le, amelyek elérésében jelentős szerepe van a fiataloknak.” - emelte ki Gulyás Tibor, helyettes államtitkár.

A beérkezett pályázatokat zsűri bírálja el, melynek elnöke Szabó István, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese, tagjai a különböző iparági szervezetek képviselői és az ExxonMobil szakértői.

Bővebb részletek a pályázat honlapján (https://thedualchallenge.com) érhetők el.

Az ExxonMobil-ról:

Az ExxonMobil Magyarország 2004-ben jött létre, és folyamatos bővülésének köszönhetően mára Budapest egyik legnagyobb globális üzletsegítő központjává vált. Jelenleg tobb, mint 1800 főt foglalkoztatunk, akik a kontrolling, könyvelés, informatika, ügyfélszolgálat, kitermelés (Upstream), adózási és HR területek egyikén dolgoznak. 2019-ben ünnepeltük alapitásunk 15. évfordulóját.

Anyacégünk, az ExxonMobil Corporation, a világ legnagyobb nemzetközi tőzsdei olaj- és gázipari cége, mely a világ több mint 100 országában van jelen, és 70.000 főt foglalkoztat.

Az ExxonMobil budapesti központja sokrétű szolgáltatást és üzleti támogatást biztosít az Európa, Afrika, Közép-kelet régiókban, míg néhány típusú szolgáltatásunk (IT, Upstream) lefedi az egész világot. Az évek során tevékenységi körünk folyamatosan bővül.