Reiner M. János

Rainer M. János-Szocializmus,rendszer, élettörténet - Kornai János és a szovjet típusú rendszer tapasztalata

Rainer professzor szerint Kornai János világszerte a ma legismertebb magyar társadalomtudós, aki sokszor szóba került az utóbbi 10-15 évben, mint a közgazdasági Nobel-díj várományosa, ez még megtörténhet, hiszen Kornai János kora ellenére kitűnő egészségi- és szellemi állapotnak örvend, s alkot, ami a legfontosabb.

Rainer professzor történetírással foglalkozik, az 1945-től a napjainkig terjedő magyar történelem a szakterülete, amelynek tetemes része, a ’40-es évek végétől az 1989-90-es rendszerváltásig a szovjet típusú rendszer időszaka volt Magyarországon. Az előadó szerint ma a világban irányadó angolszász tudományos világban és történetírásban ezt a korszakot és ezt a rendszert általában a communism fogalmával szokták leírni. Az előadó szerint Kornai János a nemzetközi diskurzus egyik fontos résztvevője lett, egy kelet-európai referenciapont. Amikor azonban az a műve, amelyet tulajdonképpen máig munkássága koronájának tekintenek megjelent 1980-ban, ez pedig A hiány volt, azzal Kornai János a tudományágán túlmenő ismertségre tett szert.

Az előadó szerint Kornai János a nemzetközi diskurzus egyik fontos résztvevője lett, egy kelet-európai referenciapont. Amikor azonban az a műve, amelyet tulajdonképpen máig munkássága koronájának tekintenek megjelent 1980-ban, ez pedig A hiány volt, azzal Kornai János a tudományágán túlmenő ismertségre tett szert.

Az előadásban két, Rainer professzor számára, valamint a magyar és a nemzetközi történetírás számára a két legfontosabb Kornai-műről volt bővebben szó. Az egyik az 1993-ban megjelent A szocialista rendszer című monográfia, a másik pedig egy 2007-ben megjelent esszégyűjtemény, aminek a címe Szocializmus, kapitalizmus, demokrácia és rendszerváltás. Az előadás végén befejezésképpen két szintetikus munka, a Gondolatok a kapitalizmusról című 2011-ben megjelent újabb esszégyűjtemény, illetve a korábban, 2005-ben megjelent A gondolat erejével – rendhagyó önéletrajz című munka is szóba kerültek.
A rendezvénysorozat többi előadása is elérhető honlapunkon.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Hetesi Erzsébet

Egy Tolna megyei pici faluban, Majoson születtem, de Baranyában, Mágocson nőttem fel, ott jártam általános iskolába, majd miután megnyertem egy megyei matematika versenyt, középiskolás koromban Pécsre kerültem matematika-fizika tagozatra.

Események

Rendezvénynaptár *