GYIK

A tudományos kutatás kezdete, csatlakozás a Tudományos Diákköri mozgalomhoz

 • Kik vehetnek részt a kari TDK mozgalomban?
  A TDK az alap- és mesterképzésen tanuló hallgatók számára egyaránt nyitott. A kari TDK fordulón az a legalább másodéves hallgató vehet részt, aki még nem szerezte meg az abszolutóriumot, valamint részt vett a kari fordulót megelőző valamelyik TDK-kutatási fórumon.
 • Hogyan tudok érdekes/aktuális kutatási témát meghatározni?
  Kutatási téma ötlete több helyről szerezhető: egy kötelezően megírt házi dolgozat témája is folytatható, de ha szimpatikus egy oktató és kurzusa, tőle is lehet kérdezni témaötleteket. Emellett minden félév elején a kari TDK-honlapon közzétesszük a Kar oktatói által javasolt témákat.
 • Hol találhatok témavezetőt?
  Témavezető a Kar bármely oktatója lehet, így ha van témaötleted, az adott területhez értő oktatót érdemes felkeresni. A félév elején kiadott friss témajavaslatok oktatói is felkérhetők.

A kari forduló előtt

 • Egyedül vagy ketten is írhatunk TDK-dolgozatot?
  Egy tudományos diákköri dolgozatot többen is lehet írni. Ez általában akkor indokolt, ha nagyobb statisztikai adatfeldolgozásra, hosszabb kérdőíves felmérésre épül a dolgozat.
 • Mintaként megnézhetem a korábbi sikeres kari TDK-dolgozatokat?
  Igen, az elmúlt évek OTDK-in helyezést elérő dolgozatok letölthetőek a kari Tudományos Diákkör honlapjának Letöltés menüpontja alól.
 • Milyen gyakorisággal kerülnek megrendezésre a kari TDK-fordulók?
  Kari TDK-fordulót minden szemeszterben rendezünk, ha legalább egy hallgató ad le dolgozatot a megadott határidőig. Ha az egyik fordulóra nem készül el a dolgozat, a következő fordulón bátran be lehet nyújtani. Az OTDK félévében kari fordulót nem szervezünk.

A kari fordulók és az OTDK

 • Mit kell leadni a kari TDK fordulóra?
  A kari TDK-fordulóra egy 40-80 oldalas – a hazai és a külföldi szakirodalom feldolgozásán túl saját gondolatokat, empirikus kutatást is tartalmazó – tudományos dolgozatot kell megírni. A dolgozatok formai követelményei a kari TDK-honlap Letöltés menüpontja alól letölthető. A dolgozatot az online felületen elektronikusan és egy példányát spirálozva kell benyújtani a megadott határidőre.
 • Mi történik a kari TDK-fordulón?
  A TDK-dolgozatokat beadás után – az OTDK aktuális szabályait követve – bírálatra kiadjuk, a bírálatokat a szóbeli forduló előtt a hallgatók megkapják. A kari TDK-fordulón a 3-5 tagú bizottság és az érdeklődő hallgatók, oktatók előtt 15 percben kell összefoglalni a dolgozat főbb eredményeit, melyet ötperces vita követ. A prezentációk után a bizottság dönt arról, hogy mely dolgozatokat javasolja az országos konferencián való részvételre, emellett helyezéseket is kioszt.
 • Hogyan lehet az OTDK-n részt venni, ha nem lettem helyezett a kari TDK fordulón?
  Az OTDK-n való részvételnek nem feltétele, hogy a kari TDK-fordulón helyezést érjen el a pályamunka. Mindazon dolgozat részt vehet az országos konferencián, amit a bizottság erre javasolt.
 • Hányan vehetnek részt az OTDK-n a Karról?
  Jelenleg nincs kvóta meghatározva, így mindenki részt vehet, aki valamelyik kari TDK-fordulón erre jogosultságot szerzett.
 • Lehet-e a kari TDK-fordulón bemutatott dolgozatot javítani az OTDK-ra?
  Nem. Az OTDK-szabályok értelmében az OTDK-ra benyújtott dolgozatnak tartalmában meg kell egyeznie a kari TDK-fordulóra benyújtott dolgozatéval.
 • Mikor rendeznek OTDK-t?
  OTDK kétévente, minden páratlan év tavaszán kerül megrendezésre. A jelentkezéseket a kari TDT felelős koordinálja.

Amiért érdemes TDK-dolgozatot írni

 • Lehet-e a TDK-dolgozat szakdolgozat?
  Mind a kari fordulóra készült, mind az OTDK-n bemutatott dolgozatot be lehet nyújtani szakdolgozatként. Az OTDK-helyezett pályamunkák szakdolgozatként nem kerülnek ki opponálásra, viszont meg kell védeni.
 • Miért vállaljak plusz feladatokat, milyen hozadéka lesz a jövőre nézve?

  „Szakdolgozatot mindenképp kell írni, szerintem hasznos egy kicsit feszegetni a határainkat.” (Aleksziev Péter, OTDK-különdíj, 2013)

  „Amellett, hogy ez egy jó tapasztalatszerzés, még számos előnnyel is járhat (ösztöndíjak). Persze a legfontosabb a TDK munkában is a kitartás, lévén, hogy ez egy hosszú munka, de a sok erőfeszítés meghozza az eredményét.” (Kis Katalin, OTDK II. helyezés, 2013)

  „Objektív szemlélet, az íráskészségem messzemenő javulása, megtanultam helyesen hivatkozni, jobban kifejezni a mondandómat, megtanultam interjúzni, jól kérdezni, válaszokat feljegyezni úgy, hogy azok használhatóak legyenek.” (Fodor Renáta Kitti, OTDK I. helyezés, 2013)

  „Az OTDK révén tudást nyersz, jobban megérted, mi zajlik körülötted a világban. Az alkotás, valami újra rájönni, valamit új módon bemutatni, örömet okoz, különösen, ha a folyamat legvégén helyezéssel társul. Az OTDK növeli az esélyeidet a munkaerőpiacon: kisebb részben az egy-két sorral bővebb CV miatt, nagyobb részben mert jobb (szak)emberré tesz. Én rendkívül sokat köszönhetek a TDK „mozgalomnak”, mindenkinek csak ajánlani tudom.” (Dancsik Bálint, OTDK I. (2013) és III. (2011) helyezés)

 • "Hihetetlenül jó élmény volt. A szegedi csapatot teljesen összekovácsolta, a díjkiosztón lehetett hallani, hogyha SZTE GTK-s ment a díjért. Ezen felül kapcsolatépítésre is alkalmas volt a 3 napos konferencia, ahol más egyetemek hallgatóit ismerhettük meg, hiszen mindenki nagyon közvetlenül viselkedett egymással. A rendkívül finom étkezések alatt ment az ismerkedés a legkönnyebben." (Kéri Anita OTDK I. helyezett (2015))

 • "Nagyon jó élményként és tapasztalatként éltem meg az egész OTDK-t és a felkészülést is. Érdekes volt látni, hogy más iskolűkból milyen kutatásokkal jöttek a hallgatók, az pedig külön nagyon jó élmény, amikor egy versenytársam jött oda hozzám az OTDK-n, mert "nagyon tetszett neki a munkám"!" (Fiedler Szandra OTDK II. helyezett (2015)

 • "Belekóstolhatsz a tudományos kutatás folyamatába, kapcsolatokat építhetsz, rengeteget fejlődik az íráskészséged, a kritikus gondolkodásod, kitartásra nevel, és amikor elkészülsz a dolgozattal, büszke leszel magadra, hogy milyen ügyesen végigcsináltad, és nem adtad fel a nehézségeknél." (Vizi Noémi OTDK I. helyezett (2021))

 • "A TDK legnagyobb előnye, hogy elmondhatod magadról, hogy egy téma szakértőjévé válhattál. Emellett felbecsülhetetlen az az érzés, amikor kész a dolgozatod, és napokig csak azt nézed, hogy milyen szép. Amennyiben érdekel, vagy akár szeretnél bepillantani a kutatói tevékenységbe, mindenképp ajánlom." (Bodó Regina OTDK Különdíjas (2021))

 • "A TDK/OTDK-n való részvétel erősítheti előadóképességüket, segíthet legyőzni a lámpalázukat, ráadásul érdekes kutatási témákkal is megismerkedhetnek a hallgatók." (Imre Nikolett, OTDK II. helyezés (2023))

 • "Az, hogy a TDK dolgozat szakdolgozatként is benyújtható, könnyebbséget jelentett számomra is, hiszen az utolsó vizsgaidőszakomban már csak a fennmaradó tárgyakra és a záróvizsgára koncentrálhattam. " (Szabadkai Liza, OTDK különdíjas (2023))

  További információk: Élménybeszámolók