Bezár

Hírek

Somogyi Könyvtár

Intézményi marketing felsőfokon

Intézményi marketing felsőfokon

2018. május 29.
4 perc

A GTK hallgatói a Somogyi-könyvtár projektjében

A szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár felkérésére a Gazdaságtudományi Kar hallgatói vállalták a könyvtári arculat és intézményi marketing frissítésében való közreműködést. Jó ötletek, megfiatalodott könyvtár az eredmény. A közös munka tapasztalatairól Dobosné Brezovszky Anikót, a könyvtár olvasószolgálati osztályvezetőjét kérdeztük.

Könyvtár – az élethosszig tartó tanulásért

A szegedi Somogyi-könyvtárban évek óta tapasztaljuk azt a tendenciát, hogy míg a gyermekek (óvodások, általános iskolások) szívesen és sokat járnak könyvtárba egyénileg és szervezett keretek között is, addig a középiskolásokra és a felsőoktatásban tanuló hallgatókra ez már sajnos nem jellemző. Ez nem helyi specialitás, hanem országos (sőt, nemzetközi) tendencia. Az életkor előrehaladtával viszont javuló tendencia mutatkozik, ugyanis idősebb korban már egyre több időt tudunk könyvtárba járással tölteni. A Somogyi Könyvtár számára viszont nagyon fontos, hogy minden korosztály tagjai, így az egyetemisták is vendégei legyenen az épületnek – tudtuk meg az olvasószolgálat vezetőjétől.

A legfontosabb kérdés tehát az volt, hogyan lehet a huszonévesek számára vonzóbbá tenni a könyvtárat. Ebből forrta ki magát az ötlet, hogy az adott célcsoportot hívják segítségül, akik ráadásul értenek is az adott területhez. „Prónay Szabolcs és Béla-Csovcsics Andrea segítségével két csoporttal is felvehettük a kapcsolatot, így a munka folyamán egy mesterszakos és egy alapszakos csapat is vizsgálódott az ügyben” – árulta el a könyvtár munkatársa.

Közgazdászok a könyvtárban

A közös projekt a Somogyi-könyvtár bemutatásával kezdődött: egy prezentáció és a személyes látogatás hozta közelebb a hallgatókhoz az intézményt. Fontos volt, hogy személyesen is kontaktusba kerülhessenek a hallgatók a könyvtár miliőjével, annak jelenlegi kialakításával és elrendezésével, mivel így elsődleges tapasztalatokat is szerezhettek.

Az alapszakos hallgatók egy piackutatási kérdőívet futattak le, amelyben a könyvtárhasználati és könyvtárba járási szokásokról érdeklődtek. A mesterszakos hallgatók további csoportokra bontva külön-külön vizsgálódtak a kommunikáció, az árképzés és árpolitika, illetve a szolgáltatások területén.

A szegediek vagy a könyvtár dolgozói számára valószínűleg fel sem tűnt, hogy az épületen jól látható módon nem szerepelt annak neve, illetve logója. Aki naponta látja az épületet, annak természetes a funkciója - ezért is volt annyira hasznos, hogy a hallgatók képesek voltak külső szemlélőként összegyűjteni a benyomásaikat, és javaslatokat tenni a változtatásokra.

Régi könyvtár – új ötletek

Lenyűgözte a hallgatókat a Somogyi Károly adományán alapuló Emlékkönyvtár. Ez a gyűjtemény izgalmas élmény lehet minden érdeklődő számára, ezért érdemes lenne a látogatók figyelmét jobban felhívni a kincseire. A hallgatók tanácsára előre meghirdetett emlékkönyvtári látogatásokat szerveztek, ahol 500 forintos belépődíj ellenében bárki jelen lehet. Az érdeklődés azóta is folyamatos, sőt az egyik turisztikai adatbázis is tartalmazza a programot.

A kommunikáció szempontjából meghatározó szempontnak tekintették a hallgatók, hogy a könyvtár ugyan egy régi intézmény, hagyományokkal, gyönyörű örökségekkel és emlékekkel, mégis korszerű szolgáltatásokat nyújt. Ennek hangsúlyozására született a „Somogyi-könyvtár, ahol régi és új Önre vár” szlogen.

Mit jelent a könyvtár számár az együttműködés? „Nagyon hasznosnak bizonyult ez a közös projekt. Szükség volt a külső szakértői véleményre és megerősítésre ahhoz, hogy a könyvtári dolgozók és a hallgatók ötletei megvalósuljanak”. Az biztos, a GTK hallgatói azok közé a huszonévesek közé tartoznak, akik örömmel látogatják a Somogyi-könyvtárat.

Érdekességek a Somogyi-könyvtárról:

 • A névadó, Somogyi Károly (1811-1888) esztergomi kanonok, 1880-ban ajánlotta fel könyvtárát Szeged városának
 • Somogyi gyűjteménye 43 701 kötetet számlált
 • 1883-ban Ferenc József császár nyitotta meg és adta át a Somogyi-könyvtárat
 • A Dóm téri üvegpalotát 1984-ben adták át – minden szintjén más-más szolgáltatás található.
 • 1998 óta a Corvina (Voyager)-rendszerhez kapcsolódva az új beszerzések feldolgozása kizárólag elektronikus úton történik
 • A könyvtárnak egyetlen kódexe van, egy 1492-ben készült misekönyv, az ún. Prágai Missale.
 • A könyvtár birtokában jelenleg 36 ősnyomtatvány van, melyek közül 8 egyedi példány Magyarországon.
 • Tömörkény István és Móra Ferenc is a könyvtár munkatársai (és igazgatói) voltak.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

 • *
  máj
  14
  Kárász utcán megtekinthető május 14. és június 10. között
  08:00
  Kárász utcán megtekinthető május 14. és június 10. között
  08:00
 • *
  máj
  30
  SZTE GTK, bővebb információk a CooSpace GTK - TDK színtéren
  10:00 - 15:00
  SZTE GTK, bővebb információk a CooSpace GTK - TDK színtéren
  10:00 - 15:00

Kapcsolódó hírek