Innoversity ösztöndíj – jelen és jövő közgazdászai

Interjú az ösztöndíjalapításról.

Miért döntöttek úgy, hogy közgazdász hallgatót szeretnének ösztöndíjjal támogatni?

Annak idején a GTK-án kezdtük gólyaként, majd itt diplomáztunk, megszereztük a Ph.D fokozatot, ezt követően adjunktusként megismertük a másik oldalt. Mindenképpen szeretnénk valamit „visszaadni” alma materünknek, illetve segíteni a tehetséges hallgatókat.

Melyik a három legfontosabb tulajdonság, amit az ösztöndíjas hallgatóban keresnek?

Kreativitás, rugalmasság és talpraesettség.

Mi jellemzi a tehetséges hallgatókat?

A tehetséges hallgató nem azt keresi, hogy mit miért nem tud megcsinálni, hanem azt, hogy mit és hogyan lehet és tud megvalósítani. Minden egyéb tanulható, már csak „oktatással babráló” emberként is ezt kell mondanunk

Miért érdemes a hallgatóknak erre az ösztöndíjra pályázni?

Az Innoversity Kft. egy speciális vállalkozás abból a szempontból, hogy az elmélet és a gyakorlat párosul. Egyrészről tudjuk, hogy milyen tudással érkez(het)nek a hallgatók, tudunk nekik segíteni a tudományos életben (szakdolgozat, OTDK). Másrészről különböző profilú vállalkozásokban szerzett tapasztalatainkat át tudjuk adni, illetve a megfelelő elméleti tudáshoz kapcsolni. Ezáltal egy olyan komplex kompetencia halmazra tesznek szert gyakornokaink, amelyet sikeresen alkalmazhatnak a későbbiekben, akár a továbbtanulást, akár a munkavégzést választják. Mindez leginkább már a szakmai gyakorlatra érvényes, de az ösztöndíj ideje alatt is természetesen betekinthetnek számos projektbe, és kipróbálhatják magukat. A gyakorlati helyek általában az „önállóan tudjon dolgozni” típusú kritériumokat támasztják a hallgatók felé, azonban úgy látjuk, hogy az oktatási rendszerünk általános iskolától kezdve nem ezt a típusú kompetenciát erősíti. Így mi elsősorban a „vezetésünk és segítségünk mellett egyre inkább önállóan dolgozó” munkavégzést tartjuk reálisnak.