Vincze Dalma, OTDK III. hely (2015)

 • Mi/Ki motivált arra, hogy részt vegyél a TDK munkában?
  A szakdolgozat kiváltása, és a munkaerőpiacon igen jól hangzó „OTDK-n … helyezést ért el” kifejezés is motivált abban, hogy nekikezdjek.
 • Milyen kétségeid voltak a TDK-írás előtt/alatt?
  A TDK előtt egyszerűen az, hogy nem tudtam, hogyan működik, mint kell csinálni. Egyáltalán hogyan kezdjek neki, és miben más, mint egy sima szakdolgozat? Kicsit féltem, hogy nagy fába vágom a fejszém. Aztán találkoztam olyanokkal, akik már sikerrel végigvitték a kutatást, illetve a Kutatóműhely kurzus is támogatott a munkámban. A folyamat közben rendszeresen, akár naponta többször találkoztam kérdésekkel, korlátokkal és problémákkal, melyeket valahogy meg kellett oldani. A témavezetőm szerencsére mindig tudott segíteni, ötletet adni, így ez a része is megoldódott.
 • Hogyan találtad meg a TDK-témát és témavezetőt?
  A fogyasztói magatartás terület nagyon érdekelt, és megfogalmazódott a fejemben, hogy egy bizonyos problémának a végére akarok járni. Egy személyes tapasztalat volt az adott generációról egy vásárlás során. Az, hogy ezt a kutatást a TDK égisze alatt fogom megcsinálni, csak egy későbbi ötlet volt. Megkerestem a Tanárnőt a kérdéssel, aki vállalta, és segített attól a pillanattól kezdve.
 • Milyen emlékeid maradtak az OTDK-ról? Mi volt a legemlékezetesebb?
  Összességében nagyon jó élményeim vannak. Örülök, hogy eljutottam oda, mert nagyon jó hangulatban telt, és nagyon hasznos volt a konferencia. Sok emberrel találkoztunk, akikkel nagyon elmélyült szakmai beszélgetéseket lehetett folytatni, akikkel a reggelinél egy-egy kutatás eredményeit kritikusan tudtuk átbeszélni.
  A legjobban mégis az maradt meg emlékezetemen, hogy az SZTE-GTK hallgatói-oktatói, mint egy nagycsalád ültünk le egy helyre a díjkiosztón. Szurkoltunk egymásnak, és ha valaki az SZTE-GTK-ról kapott helyezést, azt mindenki hallotta, ugyanis nagy üdvrivalgás fogadta részünkről.
 • Milyen készségekre tettél szert, melyet a TDK-zás során nyertél, és később, egyetemi tanulmányaid alatt/munkád során tudtad használni?
  Sokat fejlődött a kommunikációs és prezentációs készségem. Ezt részben a tréningeknek köszönhetem. Rájöttem arra is, hogy a nagyon akadálymentes, túl rózsaszín kutatás gyanús. Minden kutatásnak van korlátja. Akkor valami nincs rendjén, ha nem találkozom korlátokkal és akadályokkal.
  A másik fontos, hogy megtanultam kritikusan nézni kutatási eredményeket. Egyrészt abból, hogy kicsiben bár, de én magam is lefolytattam egy komplex kutatást, másrészt abból, hogy a többi versenyző munkájára a zsűri milyen kritikai megjegyzéseket tett az országos versenyen. Nem mindegy, hogy mekkora a minta, és milyen módszereket mikor alkalmazunk. Mint mondani szokás, „Okos ember más kárán tanul.” Erre az OTDK-n is jó lehetőség adódik.
 • Miért ajánlanád másoknak is a TDK-munkában való részvételt?
  A szakdolgozatnak való beszámításon és azon túl, hogy a munkáltatók is pozitívan tekintenek egy ilyen eredményre, azt mondanám, ez volt a leghatékonyabb csapatépítés és a legnagyobb szakmai fejlődési lehetőség, amit hallgatóként kaphattam. Érdemes élni vele, mert aminek a működését elméletben megtanultuk, láthatjuk élőben is, gyakorlatban is működni. Ezt egy tanóra, de még egy kurzus is képtelen nyújtani.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

ERSA kongresszus

Augusztus 22-26 között került megrendezésre Pécsett az ERSA (European Regional Science Association) 61. nemzetközi kongresszusa.

Események

Rendezvénynaptár *