GYIK

A tudományos kutatás kezdete, csatlakozás a Tudományos Diákköri mozgalomhoz

 • Kik vehetnek részt a kari TDK mozgalomban?
  A TDK az alap- és mesterképzésen tanuló hallgatók számára egyaránt nyitott. A kari TDK fordulón az a legalább másodéves hallgató vehet részt, aki még nem szerezte meg az abszolutóriumot, valamint részt vett a kari fordulót megelőző valamelyik TDK-kutatási fórumon.
 • Hogyan tudok érdekes/aktuális kutatási témát meghatározni?
  Kutatási téma ötlete több helyről szerezhető: egy kötelezően megírt házi dolgozat témája is folytatható, de ha szimpatikus egy oktató és kurzusa, tőle is lehet kérdezni témaötleteket. Emellett minden félév elején a kari TDK-honlapon közzétesszük a Kar oktatói által javasolt témákat.
 • Hol találhatok témavezetőt?
  Témavezető a Kar bármely oktatója lehet, így ha van témaötleted, az adott területhez értő oktatót érdemes felkeresni. A félév elején kiadott friss témajavaslatok oktatói is felkérhetők.

A kari forduló előtt

 • Egyedül vagy ketten is írhatunk TDK-dolgozatot?
  Egy tudományos diákköri dolgozatot többen is lehet írni. Ez általában akkor indokolt, ha nagyobb statisztikai adatfeldolgozásra, hosszabb kérdőíves felmérésre épül a dolgozat.
 • Mintaként megnézhetem a korábbi sikeres kari TDK-dolgozatokat?
  Igen, az elmúlt évek OTDK-in helyezést elérő dolgozatok letölthetőek a kari Tudományos Diákkör honlapjának Letöltés menüpontja alól.
 • Milyen gyakorisággal kerülnek megrendezésre a kari TDK-fordulók?
  Kari TDK-fordulót minden szemeszterben rendezünk, ha legalább egy hallgató ad le dolgozatot a megadott határidőig. Ha az egyik fordulóra nem készül el a dolgozat, a következő fordulón bátran be lehet nyújtani. Az OTDK félévében kari fordulót nem szervezünk.

A kari fordulók és az OTDK

 • Mit kell leadni a kari TDK fordulóra?
  A kari TDK-fordulóra egy 40-80 oldalas – a hazai és a külföldi szakirodalom feldolgozásán túl saját gondolatokat, empirikus kutatást is tartalmazó – tudományos dolgozatot kell megírni. A dolgozatok formai követelményei a kari TDK-honlap Letöltés menüpontja alól letölthető. A dolgozatot az online felületen elektronikusan és egy példányát spirálozva kell benyújtani a megadott határidőre.
 • Mi történik a kari TDK-fordulón?
  A TDK-dolgozatokat beadás után – az OTDK aktuális szabályait követve – bírálatra kiadjuk, a bírálatokat a szóbeli forduló előtt a hallgatók megkapják. A kari TDK-fordulón a 3-5 tagú bizottság és az érdeklődő hallgatók, oktatók előtt 15 percben kell összefoglalni a dolgozat főbb eredményeit, melyet ötperces vita követ. A prezentációk után a bizottság dönt arról, hogy mely dolgozatokat javasolja az országos konferencián való részvételre, emellett helyezéseket is kioszt.
 • Hogyan lehet az OTDK-n részt venni, ha nem lettem helyezett a kari TDK fordulón?
  Az OTDK-n való részvételnek nem feltétele, hogy a kari TDK-fordulón helyezést érjen el a pályamunka. Mindazon dolgozat részt vehet az országos konferencián, amit a bizottság erre javasolt.
 • Hányan vehetnek részt az OTDK-n a Karról?
  Jelenleg nincs kvóta meghatározva, így mindenki részt vehet, aki valamelyik kari TDK-fordulón erre jogosultságot szerzett.
 • Lehet-e a kari TDK-fordulón bemutatott dolgozatot javítani az OTDK-ra?
  Nem. Az OTDK-szabályok értelmében az OTDK-ra benyújtott dolgozatnak tartalmában meg kell egyeznie a kari TDK-fordulóra benyújtott dolgozatéval.
 • Mikor rendeznek OTDK-t?
  OTDK kétévente, minden páratlan év tavaszán kerül megrendezésre. A jelentkezéseket a kari TDT felelős koordinálja.

Amiért érdemes TDK-dolgozatot írni

 • Lehet-e a TDK-dolgozat szakdolgozat?
  Mind a kari fordulóra készült, mind az OTDK-n bemutatott dolgozatot be lehet nyújtani szakdolgozatként. Az OTDK-helyezett pályamunkák szakdolgozatként nem kerülnek ki opponálásra, viszont meg kell védeni.
 • Miért vállaljak plusz feladatokat, milyen hozadéka lesz a jövőre nézve?

  „Szakdolgozatot mindenképp kell írni, szerintem hasznos egy kicsit feszegetni a határainkat.” (Aleksziev Péter, OTDK-különdíj, 2013)

  „Amellett, hogy ez egy jó tapasztalatszerzés, még számos előnnyel is járhat (ösztöndíjak). Persze a legfontosabb a TDK munkában is a kitartás, lévén, hogy ez egy hosszú munka, de a sok erőfeszítés meghozza az eredményét.” (Kis Katalin, OTDK II. helyezés, 2013)

  „Objektív szemlélet, az íráskészségem messzemenő javulása, megtanultam helyesen hivatkozni, jobban kifejezni a mondandómat, megtanultam interjúzni, jól kérdezni, válaszokat feljegyezni úgy, hogy azok használhatóak legyenek.” (Fodor Renáta Kitti, OTDK I. helyezés, 2013)

  „Az OTDK révén tudást nyersz, jobban megérted, mi zajlik körülötted a világban. Az alkotás, valami újra rájönni, valamit új módon bemutatni, örömet okoz, különösen, ha a folyamat legvégén helyezéssel társul. Az OTDK növeli az esélyeidet a munkaerőpiacon: kisebb részben az egy-két sorral bővebb CV miatt, nagyobb részben mert jobb (szak)emberré tesz. Én rendkívül sokat köszönhetek a TDK „mozgalomnak”, mindenkinek csak ajánlani tudom.” (Dancsik Bálint, OTDK I. (2013) és III. (2011) helyezés)

  További információk: Élménybeszámolók

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Hetesi Erzsébet

Egy Tolna megyei pici faluban, Majoson születtem, de Baranyában, Mágocson nőttem fel, ott jártam általános iskolába, majd miután megnyertem egy megyei matematika versenyt, középiskolás koromban Pécsre kerültem matematika-fizika tagozatra.

Események

Rendezvénynaptár *