Révász Melinda, OTDK részvétel 2017)

Mi/Ki motivált arra, hogy részt vegyél a TDK-ban?

Az alapszakos szakdolgozatom után kedvet kaptam a TDK-hoz. Egyrészt a szakdolgozat megírása tetszett, másrészt volt olyan barátnőm, aki TDK-zott és ő is mesélt nekem róla. Úgy láttam, hogy nem is olyan nehéz ez.

Hogy találtad meg a TDK témát és témavezetőt?

Kutatási módszertan kurzus keretében szükség volt arra, hogy írjunk egy kutatási tervet a leendő szakdolgozatunkról. Elgondolkodtam azon, hogy folytatom az alapszakos témámat, de végül egy új téma jutott eszembe. A szakirodalom kutatás során úgy láttam, hogy meglehetősen új ez a téma, így mindenképpen szerettem volna indulni a TDK-n. A városmarketing versenyen Prónay Szabolcs volt a csapatunknak a mentora. Mivel a fogyasztói magatartás témakörben is nagyon jártas, úgy gondoltam, hogy megkérdezem, lenne-e a témavezetőm.

Milyen kétségeid voltak a TDK írás előtt?

Igazából nem voltak kétségeim. Persze picit szoros volt a határidő a végére és tudtam volna még miről írni (elértem a maximum oldalt), de attól nem féltem, hogy be tudom-e fejezni időben.

Miben adott pluszt az OTDK?

Mesterszakon sokszor prezentáltunk, viszont más egy kurzus teljesítése és más egy konferencia/verseny, ahol azért mégis csak van tétje az előadásnak. Az OTDK-ra való készülés során és már a helyi fordulón is volt lehetőségem/lehetőségünk gyakorolni, így az OTDK-n rutinosan adhattuk elő a gondosan elkészített prezentációnkat. A többi résztvevő előadásából is lehetett tanulni, néha egészen érdekes témákat is hallhattunk.

Milyen készségekre tettél szert, melyet az OTDK-zás során nyertél, és később, egyetemi tanulmányaid alatt/munkád során tudtad használni?

Az OTDK a tanulmányaim végén volt, így túl sok minden nem történt már utána. Az biztos, hogy éles helyzetben gyakorolhattuk ismételten, hogy hogyan kell prezentálni, a többi résztvevőtől akár még ötleteket is meríthettünk. Mesterszakon sokszor prezentáltunk, viszont más egy kurzus teljesítése és más egy konferencia/verseny, ahol azért csak van tétje az előadásnak. Az OTDK-ra való készülés során és már a helyi fordulón is volt lehetőségem/lehetőségünk gyakorolni, így az OTDK-n rutinosan adhattuk elő a gondosan elkészített prezentációnkat. A többi résztvevő előadásából is lehetett tanulni, néha egészen érdekes témákat is hallhattunk. Mivel a TDK dolgozatom lett a szakdolgozatom, mire eljött a záróvizsga ideje, egyáltalán nem féltem a védéstől.

Milyen élményeid maradtak az OTDK-ról? Mi volt a legemlékezetesebb?

A sok élmény közül kiemelném, hogy a szegedi kis csapatunk mennyire összetartó volt. Négyen ugyanattól a témavezetőtől voltunk az OTDK-n és 2-2 arányban azonos szekcióba kerültünk. Mégsem ellenfélként tekintettünk egymásra. Másik nagy élményem, amikor sorbanállásnál rám köszönt egy lány. Először nem tudtam honnan ismerős, de később az eredményhirdetésnél pont őt szólították a mi szekciónkból, így már beugrott az arca, hogy láttam prezentálás közben. Jól esett, hogy emlékezett rám. :)

Miért ajánlanád másoknak is a TDK-munkában való részvételt?

Korábban nem tudtam, hogy milyen a TDK, mennyire nehéz vagy könnyű részt venni rajta. Így utólag már bánom, hogy hamarabb (alapszakon) nem kaptam hozzá kedvet, mert szerintem nagyon megéri részt venni rajta. Annál is inkább, mert később el lehet fogadtatni szakdolgozatként a TDK-ra leadott művet, így már lesz egy előzetes visszajelzés a dolgozatról. Lehetőség van egy sajátos témában kutatást végezni, akár új eredményekre jutni, melyeket később mások tovább kutathatnak. Tudom, hogy alapszakon a mesterképzéshez képest kevesebb idő jut egy ilyen kutatás elvégzéséhez,de ha valakiben időben megfogalmazódik, hogy szeretne részt venni a TDK-n és időben elkezdi írni a dolgozatot, akkor szerintem érdemes belevágni. Ha nem is ez lesz a szakdolgozatod, akkor akár főpróbának is lehet tekinteni, hogy mire szakdolgozat írásra kerül a sor, legyen rutinod és könnyebben menjen az írás.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

ERSA kongresszus

Augusztus 22-26 között került megrendezésre Pécsett az ERSA (European Regional Science Association) 61. nemzetközi kongresszusa.

Események

Rendezvénynaptár *