Lipták Lilla, OTDK I. hely (2017)

Mi/Ki motivált arra, hogy részt vegyél a TDK-ban?

Szeretem a versenyeket és megmérettetni magamat az élet minden területén, ezért mindig is terveztem, hogy részt veszek majd egy TDK-n is. Miután megírtam a szakdolgozatomat, témevezetőm Dr. Prónay Szabolcs javasolta, hogy érdemes lenne tovább vinni ezt a témát egy másik kutatási területre, mert nagyon érdekes és újszerű.

Hogy találtad meg a TDK témát és témavezetőt?

A szakdolgozatom témáján dolgoztunk tovább Dr. Prónay Szabolccsal, így nem volt kérdés, hogy kinél és milyen témában írok. Egyébként a vegán téma alapvetően onnan indult, hogy egyik barátom vagán lett és megsélt az életmód sajátosságairól, ami nagyon felkeltette az érdeklődésemet. Ezután felkerestem Szabolcsot, akire már elsős korom óta felnéztem, hogy írhatnám-e nála a dolgozatot. Nagy szerencsémre elvállalt.

Milyen kétségeid voltak a TDK írás előtt?

Nem voltak kétségeim, mindig is tudtam, hogy szeretnék TDK-n indulni.

Miben adott pluszt az OTDK?

Nagyon sok embert ismertem meg, a karról is több tehetséges fiatallal fűztem szorosabbra a kapcsolatot, ami már önmagában is egy pozitív dolog. Emellett ez volt életem első konferenciája, ahol szakemberek előtt kellett bemutatnom a saját kutatásomat. Ez a nagy kihívás és megmérettetés volt. A visszajelzések, amiket kaptam azok pedig hatalmas motivációt adnak azóta is.

Milyen készségekre tettél szert, melyet az OTDK-zás során nyertél, és később, egyetemi tanulmányaid alatt/munkád során tudtad használni?

A szakdolgozat után ez volt a második nagyobb kutatás, amit csináltam, és azt kell hogy mondjam, minél többször csinálja az ember, annál rutinosabb, annál könnyebb megírni egy ilyet. Szerintem sokat fejlődött az írászkészségem, a logikus gondolkodásom olyan szempontból, hogy az egyes fejezeteket vagy akár bekezdéseket hogyan lehet szépen összekapcsolni, vagy hogy hogyan lehet átlátni az egy egész kutatást, még mielőtt elkészülne. Statisztikai szempontból is adott pluszt, mert bonyolultabb, komplexebb elemzéseket is csináltam. Továbbá a prezentációkészítés és annak előadása szempontjából is rengeteget fejlődtem. Ha 10 változata nem volt a prezentációnak, akkor egy sem. Minden próba után volt még mit csiszolni rajta, de a végére szerintem jó lett. Ezeket a készségeket mind feltudom majd használni a későbbiekben.

Milyen élményeid maradtak az OTDK-ról? Mi volt a legemlékezetesebb?

Csak jó élményeim vannak (kivéve az időjárást, mert az rossz volt sajnos). Soha nem szoktam izgulni prezentáláskor, de itt nagyon izgultam. Annyira felspanoltam magam, hogy még a térdem is megbicsaklott mikor elkezdtem a prezentációm. Hihetetlen energia volt ebben az egészben, de úgy éreztem, hogy életem legjobb prezentációját adtam elő ott akkor. A visszajelzésekből és az elért eredményből kiderült, hogy nem csak én éreztem jónak. Számomra ez hatalmas élmény volt, hihetetlen boldogság, hogy elismerték a munkámat, és a zsűritagok egyesével gratuláltak a prezentáció után. Szerintem ezek olyan élmények, amelyek egy éltre meghatározóak lehetnek, és ilyet nem szerzel a JATE-ban. Szóval mindenképp megéri a TDK, ha valaki érez elég ambiciót magában.

Miért ajánlanád másoknak is a TDK-munkában való részvételt?

Regeteg szakmai, kutató tapasztalatot lehet szerezni. Sok diáktársat lehet megismerni, jó kapcsolatot kialakítani, de talán ami még ennél is jobb, hogy a tanárokkal is szorosabb lesz a kapcsolat. Mindenki tudja a karon, hogy kik TDK-znak. Ez nagy kapcsolati tőkét jelent, mert innenntől kezdve az is ismerni fogja a nevedet és az arcodat, aki sosem tanított.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

XXIII. Országos Esettanulmány Verseny

A nagy múltra visszatekintő Országos Esettanulmány Verseny Magyarország legkiemelkedőbb esettanulmányi versenye, ahol a hallgatók egy komplex, valós vállalati problémára irányulómegoldásaikon keresztül mérik össze tudásukat.

Események

Rendezvénynaptár *