Iskolapadból a munkahelyre. Mindennapok Paviában

Fierpasz Flóra (Nemzetközi gazdaság és gazdálkodás, 2. évfolyam) beszámolója – 2016. február

A Szeged-Pavia double degree programról

A képzés felépítése szerint a mesterszak első két szemeszterét végezzük otthon, majd a következő két szemesztert tölthetjük a célországban, vagyis Olaszországban. A képzés végén pedig mind a két egyetem diplomáját megszerezhetjük egy időben, amennyiben mind a két képzés kredit feltételeit teljesítettük. A két egyetem kölcsönösen elfogadja a teljesített tárgyakat, így lehetséges, hogy két év (négy szemeszter) alatt két mesterszakos diplomát kaphassunk. A külföldi tanulmányok alatt kell megírni a szakdolgozatot is, amihez az otthoni, valamint olasz egyetemről is segítséget kapunk, ugyanis mindkét helyen konzulens foglalkozik velünk.

Aki tehát belevág a double degree programba, mondhatni tét nélkül szerezhet külföldi tapasztalatot, mind tanulmányok, mind új ismeretségek terén. Ugyanakkor egy értékes - jobban mondva két értékes - diplomával is gyarapodik, ami azt bizonyítja, hogy nem-megszokott környezetben is képes helyt állni. Ráadásul még a hallgató státusza idején sajátíthat el egy idegen nyelvet, az angolon kívül.

Miért Pavia?

A külföldi tapasztalat nagyon fontos mind tanulmányok, később munka, mind személyes tapasztalatok terén. A paviai egyetem rengeteg külföldi diákot vonz évről évre. Mivel a környék egyik legszínvonalasabb üzleti képzéséről beszélünk, az olasz diákok országuk minden tájáról elköltöznek Paviába, hogy itt tanulhassanak. A pezsgő egyetemi élet mellet az Eramsus-os diákoknak is rengeteg programot kínálnak. Remek lehetőség nyílik arra, hogy az ember lánya saját bőrén tapasztalja meg a kulturális különbségeket.

A kevesebb itt több

Fele annyi kurzust kellet felvennünk, azonban minden egyes kurzushoz dupla annyi óra tarozik, vagy akár tripla. Így egy-egy tématerületet alaposabban körbe tudnak járni az oktatók, gyakorlati példákkal színesítve az oktatást. Az itt tanuló diákoknak lehetőségük nyílik arra is, hogy tanórai keretek között mutassák be projektmunkáikat nevesebb cégek vezetőinek, vagyis az iskolapadból egyenesen egy munkahelyre csöppenhetnek, ha komolyan veszik a feladatukat. A szemeszterek végén ugyanúgy vizsgákkal kell bizonyítani tudásukat. Érdekes különbség, hogy Paviában 30-as skálán történik az osztályozás, fix vizsgaalkalmak vannak, valamint egy időszakban csak kétszer hirdetnek meg lehetőséget.

Édes élet paviai módra

Nagyon érdekes volt számomra, hogy amit fél füllel hallhatunk az olasz életstílustól, az a valóságban tényleg jelen van nagyon sok tekintetben. A kávé, pizza és fagyi hármasa tényleg messze felülmúlja az elképzeléseket! Ráadásul nagyon szerencsésnek mondhatom magam, mivel a város legjobb pizzázójától nem egész 10 méterre lakom! Persze minden más ételük is nagyon finom, változatos és jó minőségű. Érdekesség, hogy az olasz a világ második legegészségesebb nemzete a világon.

Paviában bármi megtörténhet

Egy pénzügy előadás ködös hétfő reggelén (amikor az ember az álmosságot még nem mosta ki a szeméből, és tekintve, hogy hétfő van, még az olasz kávé sem segít) történt a következő eset. A tanterem közel 140 ülőhelye megtelt diákokkal, akik figyelemmel próbálták követni amint az előadó egy bonyolultabb képlet bizonyítását vezeti le, természetesen angolul. 20 perc elteltével egy ott dolgozó kolléga, aki az óra kezdete előtt segített beállítani a technikát, lépett a terembe és udvariasan elnézést is kért, amiért megzavarja az előadást. A következőkben pedig elmagyarázta, hogy valószínűleg rossz zsebbe tette a telefonját, így meg szeretné kérni a kedves hallgatóságot, hogy átnézheti-e a fellógatott kabátokat a teremben. Miután sikeresen (nevetés közepette) megtalálta a keresett tárgyat, folytatódhatott is tovább az előadás a megszokott keretek között, mintha mi sem történt volna. Pedig itt kérem, bármi megtörténhet!

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

ERSA kongresszus

Augusztus 22-26 között került megrendezésre Pécsett az ERSA (European Regional Science Association) 61. nemzetközi kongresszusa.

Események

Rendezvénynaptár *