OTDK: Inkubációs lehetőségek Szegeden

Inkubációs lehetőségek Szegeden

Fiedler Szandra

A gazdaság és a vállalkozások fejlesztése minden ország legfontosabb célkitűzéseinek egyike és számos nemzetközi példa mutatja, hogy az inkubátorházak ennek hatékony eszközei lehetnek. Szeged jelenlegi legnagyobb beruházásaként épül az ELI lézerközpont, amely köré, jelentős tudáskoncentráló hatására építve a város egy science parkot is tervez. A tervek szerint ebben helyet kapna egy inkubátorház is, így igen aktuálisnak tekinthető az, hogy megvizsgáljam, milyen keretek között tudna egy ilyen szervezet Szegeden működni.

Célként azt tűztem ki, hogy a szakirodalmi áttekintés, a külföldi példák és a saját kutatás eredményeként meghatározzam azokat a jellemzőket, amelyekkel egy szegedi inkubátorház rendelkezhetne. Ezen kívül az is célom, hogy megfogalmazzam, mikor tekinthető sikeresnek egy inkubátor és egy inkubációs folyamat. Ennek érdekében egy vezető, inkubátorok teljesítményét vizsgáló szervezet, a UBI index 2014-es rangsorából választottam ki szervezeteket, amelyeket négy szempont (inkubált vállalkozások száma, sikeres vállalkozások aránya, egyetemmel való kapcsolat és ágazati fókusz) szerint hasonlítottam össze. A saját kutatásom keretében két akadémiai és két vállalati szférában tevékenykedő szakértő véleményét kértem ki interjúk keretében. Ők vagy magával a szegedi beruházással állnak kapcsolatban, vagy pedig nagy tudással rendelkeznek az ilyen típusú szervezetekről. Strukturált interjúim három kérdéscsoportból, stratégiai jelentőségű, operatív működéssel kapcsolatos, valamint tudományos-elemző, jövőbemutató kérdésekből álltak. A kutatás végén vizsgálatom alapján javaslatokat tettem azokra a területekre, amelyeket véleményem szerint a gyakorlati szakembereknek figyelmbe kell venniük.

Az interjúk, valamint a szakirodalmi áttekintés és a nemzetközi példák alapján fogalmaztam meg saját megállapításaimat arra vonatkozóan, hogy hogyan tudna működni Szegeden egy inkubátorház az ELI lézerközpont mellett. Eredményeim szerint a régió gazdaságára igen nagy jelentőséggel bíró Szegedi Tudományegyetem inkább menedzselő, mint működtető szerepet kaphatna az inkubátorház életében, amely kezdetben multidiszciplináris módon tudna működni. Kutatásom alapján szükség lenne pre-inkubációra is és meghatároztam azokat a tényezőket, amelyek alapján majd a Szegeden létrejövő inkubátort sikeresnek lehet tekinteni.

Kulcsszavak:

  • inkubáció,
  • start-up,
  • vállalkozásfejlesztés,
  • science park

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

XXIII. Országos Esettanulmány Verseny

A nagy múltra visszatekintő Országos Esettanulmány Verseny Magyarország legkiemelkedőbb esettanulmányi versenye, ahol a hallgatók egy komplex, valós vállalati problémára irányulómegoldásaikon keresztül mérik össze tudásukat.

Események

Rendezvénynaptár *