Interjú Mandják Tibor vendégprofesszorral

Legyenek kíváncsiak, kiegyensúlyozottak és kreatívak!

Mandják Tibor, az Ecole de Management de Normandie kutató professzora, vendégprofesszorként oktatott az SZTE GTK-n 2016. április 11. és május 6. között. Mandják professzor a mesterképzésben résztvevő hallgatóknak tartott angol nyelvű előadásokat Business Relationship Management címmel. A vendégprofesszorral életéről és tapasztalatiról beszélgettünk.

Mandják TiborMandják professzor magyar, francia és angol nyelven oktat, elsősorban szervezetközi problémákkal foglalkozó tárgyakat (B2B marketing, nemzetközi B2B marketing, projekt marketing, üzleti kapcsolatok menedzsmentje). 1999 és 2005 között Franciaországban tanított a Bordeaux École de Management vezető oktatójaként (professeur sénior). Vendégtanárként többek között az HEC, az EM Lyon és az ESSCA a Tours-i François Rabelais Egyetemen tartott előadásokat. A Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja. Az MTA Marketing Szakbizottságnak és az MTA Logisztikai Bizottságának vezetőségi tagja. Tagja az International Marketing and Purchasing Group-nak (IMP), amelynek egyben opponense is. Rendszeres előadója az IMP éves nemzetközi konferenciáinak. Több mint száz, angol, magyar és francia nyelvű publikációja elsősorban a szervezetek közötti együttműködés, mint például üzleti kapcsolatok menedzsmentje, üzleti hálózatok, ellátási lánc menedzsment kérdéseivel foglalkozik.

Hol született, és hol nőtt fel?

Budapesten születtem 1953-ban. Egész gyermekkoromat Budapesten töltöttem, pontosabban Budán, nem messze a Margithídtól.

Gyermekkorában milyen foglalkozásról álmodott?

Természetesen nem arról, hogy professzor leszek! Több álomfoglalkozásom is volt: mozdonyvezető akartam lenni, űrhajós vagy kémikus.

A 20 éves Mandják Tibornak tetszene a mostani munkája?

Őszintén szólva, nem tudom. Talán igen, de abban az életkorban nem volt pontos elképzelésem arról, hogy mit akarok csinálni idősebb koromban.

Mi volt az első feladata, amikor elkezdett kutatni?

Amikor több mint 17 év külkereskedelmi gyakorlattal az akadémiára kerültem, a business marketing volt az első terület, amit kutatni kezdtem – és még mindig ezen a területen dolgozom.

Mit gondol az eltérő kultúrából származó hallgatók közötti különbségekről?

Nagyon szeretem. Jó a hallgatóknak és az oktatóknak is, hogy létezik ez a sokszínűség az egyetemen.

Hogyan mutatná be jelenlegi egyetemét, az Ecole de Management de Normandie-t?

Jelenleg kutató professzor vagyok az Ecole de Management de Normandie-n, ami az egyik legjobb francia gazdasági képzőhely. Alap és mesterképzésben is oktatunk, és az intézmény meglehetősen nemzetközi.

Mi volt a legnagyobb kihívás, amivel a munkája során szembe kellett néznie?

Attól függ. Néha a hallgatók motiválása, néha az, hogy hogyan tudok a segítségükre lenni, hogy megértsenek olyan fontos témákat, mint az üzleti hálózatok.

Van valami, amit másként csinálna, ha visszamehetne az időben?

Általában nem, de több szépirodalmat olvasnék, és talán latint tanulnék.

Szigorú tanár? Megengedi, hogy a diákok ne tartsák be a határidőket?

Nem vagyok nagyon szigorú, azonban a határidőket általában komolyan veszem. Persze lehet szó halasztásról, de csak a határidő előtt.

Mandják Tibor

Mit gondol, a diákoknak a mesterképzést rögtön a BA diploma megszerzése után érdemes elkezdeniük, vagy 1-2 évvel később, miután szereztek munkatapasztalatot?

Nehéz erre válaszolnom, mert azt gondolom, mindkettőnek van előnye és hátránya is. Pusztán pedagógiai szempontból nézve: vegyes tapasztalattal és tudással bíró hallgatóságot izgalmasabb kihívás oktatni. Azonban a képzettség és tudás szempontjából homogén, egységes közösséget könnyebb.

A munkájában mit szeret a legjobban?

A kutatást, a hallgatókat és az új ötleteket.

Milyen tulajdonságokra van szükségük a hallgatóknak, ha sikeres karriert képzelnek el a marketing területén?

Azt gondolom, nyitottnak kell lenniük az újdonságokra, legyenek kíváncsiak, kiegyensúlyozottak és kreatívak.

Néhány személyes információ Mandják professzorról

Kedvenc focicsapata:
Manchester United
Kedvenc tudósai:
Polányi Károly, Hakan Hakansson, Marx, Thomas Piketty
Beszélt nyelvek:
angol, magyar francia

Ha választani kell…

Oktatás vagy kutatás?
Kutatás.
Tokaji vagy pálinka?
Pálinka.
E-book vagy könyv?
Könyv.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Szakmai kirándulás

A Turizmus-vendéglátás szakos hallgatók a szorgalmi időszak utolsó két hetét is tartalmasan töltötték: vendégelőadóktól tanultak és szakmai kiránduláson vettek részt.

Események

Rendezvénynaptár *