Erasmus pénzügyek

Megannyi tényezőt figyelembe veszünk, hogy a tökéletes várost találjuk meg az elkövetkező fél év eltöltéséhez az Erasmus program keretében. Többek között szerepel, hogy mennyi támogatást kapunk, illetve, hogy az adott országban milyenek a megélhetési körülmények, mennyibe kerül az albérlet, az étel, a menza vagy akár egy-egy buli.

Szállás:

A finnországi Tampere városában két vállalkozás foglalkozik a diákok elszállásolásával, a TOAS és a POAS cégek. A POAS általában albérleteket kínál a diákoknak és sajnos ez nem a legolcsóbb megoldás, viszont akik baráttal, barátnővel jönnek, annak ajánlani tudom, hiszen olcsóbb az albérlet ezzel a megoldással, mint a másik céggel.

A TOAS mindenféle lakást kínál, amit csak el lehet képzelni. A városközpontban van az egyik legnagyobb központ a TOAS CITY, ahol körülbelül 80 diákot szállásolnak el, ami szinte az Erasmusos diákok felét teszi ki. Legjobban egy hazai kollégiumhoz tudnám hasonlítani, kisebb-nagyobb szobákkal, két fürdővel és két konyhával egy szinten közös használatra. Az itt fizetett összegek 200-450 eurós költségeknek felelnek meg havonta, figyelembe véve, hogy mekkora a szoba, illetve, hol helyezkedik el az épületben.

Az én lakásom kicsit kívül esik a városon, de busszal 15 perc alatt bármilyen távolság leküzdhető. A szállásom egy úgynevezett megosztott apartman, ahol két másik lánnyal lakom együtt, így közös a fürdő, illetve a konyha. Ez 240 euróba kerül havonta, ami olcsónak számít a többi ajánlathoz képest.

Étkezés:

Az egyetemen lehet étkezni 2,6 euróért, ami teljes mértékben megéri. Szombaton is nyitva van a menza, és a választék kielégítő és legalább 2 féle ételből lehet összeállítani az ebédet.

K-MarketA város rendelkezik több LIDL, K-market illetve S-market nevű bevásárló helyekkel. Készüljön fel mindenki, hogy az ételek legalább kétszer annyiba kerülnek az otthoni árakhoz képest, beleértve a söröket, borokat. De pozitív az édesszájúaknak, hogy a K-market bevásárló központban tengernyi választék van csokoládékból és gumicukrokból, amit saját magad válogathatsz meg.

Buli:

Finnország a bulik szempontjából sem pénztárcabarát hely, egy-egy buli 3-5 euró környékén mozog. A ruhatár szintén 3 euró, persze szemfülesnek kell lenni, hiszen a diákkedvezménnyel ezek az árak is kiküszöbölhetőek, illetve, ingyen diszkó helyek is vannak szerte a városban.

Utazás:

Számomra az Erasmus nem csak az egy helyben maradást jelenti, minél több várost szeretnék megismerni, amíg tehetem. Több várost magam mögött tudhatok, többek között Helsinki, Turku vagy akár Tallinn és Stockholm városát. Korábban említettem, hogy az Onnibus segítségével utazunk a városok között, valamint a matkahuolto.fi oldalon szintén egy igen olcsó busztársaság közreműködésével tehetjük meg a távolságokat. Helsinki és Turku városok meglátogatása egy napot vett igénybe, 15 euróért oda-vissza. Tallinn város körbe nézése 24 euróba került összesen a hajóval együtt. Ennél a kirándulásnál a hajó 10 euróba került, beleértve az oda-vissza utat. Érdemes más napokat is nézni, mert olykor a hétvége vagy a hétköznapok olcsóbb jegyeket jelentenek.

Következő úti célunk Lappföld lesz, amit mindenkinek érdemes meglátogatni, aki már Finnországba látogat el. A Timetravels társaság szervez ide kirándulásokat, neked csupán az összeget kell kifizetni, ők mindent megszerveznek helyetted, a kezdő összeg 345 euró, ami csak növekedik minden egyes tevékenységgel, amiben részt szeretnél venni. Értem ez alatt a husky szafarit, ami ezzel a társasággal +70 euró, vagy a rénszarvas farm meglátogatását, ami szintén +80 euró környékén kezdődik és a további lehetőségek is hasonló kategóriában vagy még drágább árban vannak. (Ezek az árak hozzáadódnak az eredeti, alapösszeghez.) Ez igen csábítóan hangzik, hiszen neked csak fizetni kell, azonban olcsóbban is el lehet jutni ide. Mi 5-en szerveztük meg a lappföldi kirándulásunkat október elején, 20 euróért vonattal oda-vissza Tamperéből Helsinkibe. További 75 euróért repülővel Helsinkiből Rovaniemibe, a Mikulás városába. A szállásunk pedig egy otthonos faházban lesz 4 éjszakáért összesen 100 euróért. Mivel elég nagy távolságok vannak, a kocsi bérlését választottuk közlekedési eszközünknek, ami fejenként 45 euró lesz az 5 napra.

Összességében, ha eddig valaki nem sejtette, nem árulok el nagy titkot azzal, hogy Finnország nem a legolcsóbb hely, ahova lehet menni Erasmus program keretében, DE biztosíthatok mindenkit, hogy megéri a város, az ország választása, hiszen csodálatos élményekkel gazdagodik az ember.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Az SZTE GTK július 2-án rendezte volna meg a hagyománynak tekinthető diplomaosztó ünnepségét a József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A járványhelyzet azonban gátat szabott a rendezvénynek és a végzett közgazdászok méltó módon történő elbúcsúztatásának egyaránt.

Események

Rendezvénynaptár *