Egy jó finn szauna csodákra képes

Az Erasmust a barátaim és a testvérem által ismertem meg. Olyan áhítattal mesélték az élményeiket, hogy tudtam, ha megtehetem, nekem is meg kell tapasztalnom mindezeket.

Úgy gondolom, az első lépés egy ilyen utazásnál a célország, illetve a város kiválasztása. Amikor eldöntöttem, hogy hol is szeretném a következő szemeszteremet eltölteni, 3-4 olyan ország esett számításba, ami érdekelt a nyelv, a környezet, illetve a kultúra miatt. Végül a finnországi Tampere város mellett döntöttem, azon belül is a Tampere University of Applied Sciencies intézményére esett a választásom. Elsősorban azért választottam, mert ismerősök tapasztalataiból hallva az oktatási rendszerük gyakorlatiasabb a magyar egyetemekhez képest, illetve a másik ok, ami megfogott, az a természet volt. Teljesen más környezet tárult elém, amikor megérkeztem ide, és bár hideg van olykor, de egy jó finn szauna mindenre megoldás a hideg délutánokon!

Tampere

Azt gondoltam, hogy a város, illetve az egyetem kiválasztása nehéz döntés, de pár hónap múlva, mikor a repülőjegyek és a szállás foglalását terveztem, még több kihívással kellett szembenéznem. Aki őszi szemesztert tölti külföldön, annak érdemes március, április környékén megvennie a repülőjegyet, illetve lefoglalni a szállást is az alacsonyabb árak érdekében.

A Campus Mundi ösztöndíjat ajánlom megpályázni minden erasmusos diáknak, hiszen veszteni valója nincsen senkinek, de annál többet nyerhet vele: ugyanis lényegesen nagyobb összeggel támogatja a diákokat külföldi tanulmányaik során.

Saját hibámból tanulva tanácsolom, hogy az Erasmus szerződést, aki teheti, a kiutazása előtt 2-3 hónappal minden szükséges papírral együtt írja alá, így a támogatás összegét kiutazáskor vagy azt megelőzően készhez kaphatja.

Az első 2-3 hét után, úgy érzem, beilleszkedtem ide, megtaláltam a szimpatikus embereket, akikkel utazásokon, illetve különböző bulikon vehetünk részt együtt. A tanárok itt abszolút segítőkészek, bármilyen problémával fordulhatunk hozzájuk. Habár naponta, kétnaponta elfog a honvágy, tudom, hogy a javamat szolgálja ez az utazás, és olyan élmények és kihívások elé állít, amelyek segítségével sok tapasztalatot szerezhetek.

Patrícia

Tampere

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Az SZTE GTK július 2-án rendezte volna meg a hagyománynak tekinthető diplomaosztó ünnepségét a József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A járványhelyzet azonban gátat szabott a rendezvénynek és a végzett közgazdászok méltó módon történő elbúcsúztatásának egyaránt.

Események

Rendezvénynaptár *