Ha azt hitted, tudsz biciklizni – felejtsd el!

Lassan több, mint három hete kezdtem meg az Erasmus félévemet Hollandia legészakibb városában, Groningenben a University of Groningen nevű intézményben. Eddig összességében egy dolgot tudok leszögezni: Senki ne hagyja ki az Erasmust! Ahhoz pedig, hogy tényleg felhőtlenül teljenek a hétköznapok, mindenképpen ajánlom a Campus Mundi ösztöndíjának megpályázását is!

A város hangulata az első naptól fogva elvarázsolt, szerintem lehetetlen, hogy valaki itt rosszul érezze magát, hiszen Groningen egy nyüzsgő, hallgatóbarát egyetemi város, tele fiatalokkal (a statisztikák szerint a lakók 51%-a fiatalabb 35 évnél). Maga a városfelépítés is elképesztően gyönyörű, rengeteg kanális van, amelyeken mindig kis hidak ívelnék át és a partjaikon hajók horgonyoznak, az utcákban egybeépített vörös téglával kirakott házak sorakoznak és az emberek mindig mosolyognak.

Kanális partján horgonyzó hajók

A legfontosabb dolog, amit az ideérkezésemkor megtanultam, hogy itt nincs élet bicikli nélkül. Egy átlagos holland lakosnak 3 biciklije van, ami jól mutatja, hogy mennyire nélkülözhetetlen ez az eszköz. A bicikliutak az egész várost összekötik, a minőségük kiváló és érzékelhetően frissebb itt a levegő, hiszen alig van autó a városban. Az egyetlen nehézség azonban, hogy az itteni biciklik teljesen mások, mint amikhez otthon hozzászokhattunk. A holland bicikliken nincs kézi fék, csak pedál fék (más néven kontra), illetve olyan magasra állítják be az üléseket, hogy az emberek lába ne érjen a talajhoz. A helyiek azonban hozzá vannak szokva ahhoz, hogy a külföldieknek újra meg kell tanulniuk biciklizni és szeptember első két hetében mindig elsőbbséget adtak nekünk. ☺

Biciklizés hollandiában

Az ideérkezésem első hetében a helyi ESN (Erasmus Student Network) által szervezett ’Introduction week’ nevű rendezvényen vettem részt, mely során a külföldi hallgatókat teljesen véletlenszerűen 15 fős csoportokba osztották. A csoportok innentől kezdve 6 napon át mindenféle programon vettek részt együtt. A programban többek között volt kulturális nap, gyorstalpaló holland nyelvóra, sportnap, színház est, kocsmatúra, koncert est, holland vacsora és még premier előtti mozi est is. Ezalatt a rengeteg program alatt megismerhettük a várost, új barátokat szerezhettünk és megízlelhettük, hogy milyen is az igazi groningeni egyetemisták élete. A hét során a legérdekesebb dolog, amit megtudtam az az, hogy a narancssárga szín a hollandok számára a szabadságot jelképezi, illetve, hogy a groningeni lakosok rendelkeznek a világon a második legnagyobb átlagmagassággal.

Club Kokomo Groningen

Az egyetem felépítésében teljesen más, mint amihez itthon hozzászoktunk. A város legészakibb részén, egy óriási zöld területen található a kampusz, amely rengeteg kisebb épületből áll. A legtöbb karnak itt van a főépülete, de itt található az egyetemi sportközpont is, illetve egy külön épület csak a vizsgáknak. Az egész kampusz egy kanális által körbevett kis ’szigeten’ található, több olyan terme van a közgazdasági karnak is, amely konkrétan a vízre épült. Emellett rengeteg modern művészeti alkotás díszíti a kampuszt, melyek mindegyike valamelyik tudományághoz kötődik. Az órák menete hasonlít az itthonihoz, egy héten egy előadás és egy gyakorlat van, de itt minden órára kötelező 15-30 oldalas tudományos cikkeket olvasni és értelmezni. Emellett nagy figyelmet fordítanak az oktatók a csoportmunkára is, a külföldi hallgatók egyáltalán nincsenek elkülönítve az ’átlagos’ holland hallgatóktól. Összességében szerencsésnek érzem magam, hogy egy ilyen modern, innovatív és magas szintű egyetemen tanulhatok.

Modern művészeti alkotás

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Az SZTE GTK július 2-án rendezte volna meg a hagyománynak tekinthető diplomaosztó ünnepségét a József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A járványhelyzet azonban gátat szabott a rendezvénynek és a végzett közgazdászok méltó módon történő elbúcsúztatásának egyaránt.

Események

Rendezvénynaptár *