Pavia - beszámoló

Az Olaszországban eltöltött néhány hét után elmondhatjuk, hogy nem ezek voltak életünk legkönnyebb napjai. De ne szaladjunk ennyire előre. A nyári adminisztrációs hullámot követően izgatottan érkeztünk meg Pavia-ba. Maga a város nagyon közel van Milánóhoz, ezért a közlekedésre sem lehet panasz: ki repülővel, ki autóval érkezett. Az első benyomások nagyon pozitívak voltak, a város – különösen a központi része – nagyon szép, az emberek nagyon segítőkészek és kedvesek, még ha angolul szinte alig beszélnek is. Az egyetem próbál minden segítséget megadni a külföldre érkezett hallgatóknak. Még a nyár folyamán sikerült szállást találnunk közel az egyetemi épületekhez. A jelentkezés során fel lehet venni az egyik egyetemi szervezettel a kapcsolatot, akik segítenek a szálláskeresésben és valamennyi papírmunkát elvégeznek a külföldről érkező diákok helyett.

Pavia

Maga az egyetem nagyon szép, sikerült megőrizni az eredeti formáját. Az egyetemi karok a város több pontján helyezkednek el. Sajnos előfordulhat, hogy egyik épületből át kell menni egy másikba, így a naponta megtett kilométerek száma is gyorsan megemelkedett. Szerencsére a városban – a forgalmasabb időszakoktól eltekintve – nagyon jó a buszközlekedés. Az egyetemen tanuló hallgatók számára a helyi busztársaság nagyon olcsó éves bérletet biztosít, amely az Erasmus regisztrációt követően könnyedén megvásárolható. Az Erasmus regisztráció is gördülékenyen zajlott, minden szükséges információt időben megkaptunk és a helyi ESN segít valamennyi felmerülő probléma megoldásában. Azonban a regisztrációt megelőzően minden hallgatónak el kell látogatni a helyi adóhivatalba, ahol igényelni kell egy ún. Codice Fiscal-t, és a kalandos rész ott kezdődik, hogy szinte senki nem beszéli az angol nyelvet. Mindazonáltal e kód nélkül nem lehet az adminisztrációt elvégezni.

Az első héten – a regisztrációt követően – különböző, az egyetem által szervezett programokon tudtunk részt venni, ahol bemutatták az egyetem sajátos szabályait és szokásait, ezzel segítve az egyetemi életbe való bekapcsolódást. Visszatérve az egyetemre, az itteni egyetemnek teljesen más a hangulata, mint amit otthon megszokhattunk. A legtöbb egyetemi épület stílusa merőben eltér. Még otthon modernség jellemzi az épületeket, itt az ember beléphet a történelembe. Minden egyes nap tartogat meglepetést, számos termet a lehető legabszurdabb helyen alakítottak ki, ezért néha megtalálásuk problémát okozhat, de ettől eltekintve az egyetem és a termek hangulata magávalragadó.

Pavia

Pavia

Az épületeken kívül az órák és a tantárgyak struktúrája is eltér a megszokottól. A tárgyak kreditértéke magasabb, illetve az órák hossza is különbözik. A tanárok felkészültek és jól beszélik az angolt. Az anyagot ki érdekesebben, ki pedig kicsit unalmasabban adja elő. (A pontos órakezdés nem minden esetben valósul meg.)

Mivel a tárgyak kreditértéke nagyobb, kevesebb tárgyunk is van, így több szabadidőnk marad. A számos olasz sztereotípiával közelebbről is megismerkedhettünk: igen, az olaszok nagyon szeretik a tésztát és pizzát. Az utcákon sétálva jobbnál jobb pékségeket találunk, ahol a kínálat gyorsan meghozza az ember étvágyát.

Szabadidős tevékenységekből sincs hiány. Kihasználva a késő nyári időt, a helyi ESN csapata számos programot és kirándulást szervezett/szervez mind a városban, mind pedig más városokban. A szervezett programok mellett kellemesen el lehet tölteni a szabadidőt Pavia belvárosában is. A várost ketté szelő Tichino folyó mentén található sétányok kiválóak tanuláshoz, sporthoz, baráti összejövetelekhez.

Pavia

Azonban…., minden éremnek két oldala van. Sajnos akadnak olyan „furcsaságok”, amelyek külföldieknek kellemetlen meglepetéseket okozhatnak. Az első ilyen a közlekedés. Sajnos az olaszok nem igen tisztelik a KRESZ szabályait, illetve olykor türelmetlenül közlekednek, amely a gyalogosoktól nagyobb körültekintést kíván. A második nagy meglepetést az árak okozhatják. Bevásárlásnál nagyon résen kell lenni – különösképpen a húsáruk esetében –, mivel nagyon nagy különbség van a magyar és az olasz árak között. (Sokszor akár a duplája is lehet.)

Ügyintézés esetén fel kell készülni a szieszta hátrányaira, a legtöbb hivatal, bank, üzlet 13-14 óra között szünetelteti a „munkavégzést”, ami nagy fejfájást tud okozni. Ugyanakkor érdemes felkészülni az ügyintézés nehézségeire is, mivel előfordulhat, hogy órákat kell várni a sorra kerülésig.

Végezetül a legnagyobb „meglepetés” váratlan helyről érkezett. Az első napokban egy kellemetlen „hiányosságra” lettünk figyelmesek az egyetem épületét illetően. Sajnos bizonyos, számunkra teljesen hétköznapi kényelmi elemek hiányát véltük felfedezni. Az olaszok az angol toalett egy különleges formáját alkalmazzák, amelynek használata nagy körültekintést igényel.

Mindezektől eltekintve már az első napokban rengeteg új baráttal, élménnyel és tapasztalattal lettünk gazdagabbak. Amint az ember képes megszokni az olasz mentalitást, valamennyi furcsaságról megfeledkezik és átélheti az olasz mindennapok és tájak szépségeit.