Linamar együttműködés

Linamar együttműködés a Marketing mesterképzésen

A tavaszi félév során, a Kutatási projekt kurzus keretein belül, külsős cégek támogatásával oldottak meg marketing problémákat a hallgatói csapatok.

A Kutatási projekt kurzus fő célja, hogy minden tanévben, vállalatokkal együttműködve kutatási tevékenységet folytassanak a Marketing mesterképzésen tanulók. A félév során különböző alternatív kutatási módszereket sajátíthatnak el a hallgatók, mint például szemkamerás vizsgálat vagy social listening. Rendszerszinten átláthatnak folyamatokat, alkalmazhatják az egyetemen tanultakat, és így releváns gyakorlati tapasztalatra tehetnek szert.

A csapatmunka során, 2022 tavaszán többek között a nemzetközi piacra lépés aspektusait ismerhették meg a hallgatók gyakorlati oldalról.

Érdeklődéssel töltött el, hogy vajon mit is takar a Kutatási projekt kurzus. Ezért azt gondoltam, hogy a mesterképzés során biztosan teljesíteni szeretném ezt a tárgyat, valamint az előző éves hallgatók beszámolói alapján is kedvet kaptam hozzá. Többféle projekt közül lehetett választani, nekem és a csapatomnak leginkább a Linamar betakarító adaptereinek román piacra lépésének megtervezése tetszett a legjobban. - kezdett mesélni Kovács Krisztina mesterszakos hallgató.

A közös munka úgy kezdődött, hogy a cég meghívott minket magukhoz Orosházára, ahol ismertették, hogy pontosan melyik piacra szeretnének lépni, mi is valójában az, amit ott szeretnének értékesíteni. Továbbá bemutatták azokat a preferenciákat, amik számukra kivitelezhetőek lennének az értékesítés során. Ezt követően betekintést nyerhettünk a gyár működésébe, beleláttunk a gyártási folyamatokba, valamint bemutatták az adaptereket is. Különleges élmény volt számomra, hiszen eddig ilyen jellegű területen nem volt lehetőségem ismeretet szerezni.

A vállalat célja a kukorica és napraforgó betakarító adapterek eladása volt a román piacon. Számukra a legideálisabb lehetőség, ha dealerek segítségével folyik az értékesítés és emellett vállalják a gyors és megbízható szervizelését az adaptereknek. Ezeknek az ismereteknek a tudatában láttunk neki a feladatnak.

A cég alkalmazottai nagyon segítőkészek voltak, végig mellettünk álltak. A legnagyobb segítséget a román kapcsolati tőke jelentette, tehát kaptunk kontaktokat, akiktől telefonon keresztül volt lehetőségünk információt gyűjteni a piac sajátosságairól. Ezt követően kidolgoztuk az általunk megfelelőnek látott lehetőségeket, stratégiákat. Amikor bemutattuk a prezentációnkat, akkor a Linamar vezetői is ellátogattak és figyelemmel, érdeklődve hallgatták meg az előadásunkat.

A kurzus során nagyon hasznos és értékes tapasztalatokat szerezhettünk a hallgatótársaimmal együtt. Alapképzésen nem volt lehetőségem ilyen jellegű területen ismeretek gyűjteni, ezzel szemben a mesterképzés lehetővé teszi, hogy egy valós és komoly projekten dolgozhassunk. – zárta le gondolatait Kovács Krisztina, végzős hallgató.

A Linamar Hungary Zrt. a kanadai Linamar Corporation vállalat magyarországi leányvállalataként Békés megye és az Alföld egyik legnagyobb mezőgazdasági gép- és autóipari gyártó vállalata, mely több mint 3000 ember számára biztosít munkát.
Mindemellett a vállalat számára rendkívül fontos az utánpótlás támogatása is, ezért rendszeresen jelen van különböző karriernapokon, edukációs kiállításokon és olyan oktatási intézményekben, ahol a tanulók a vállalat tevékenységei iránt érdeklődnek, szakmailag kapcsolódnak.

Ahogyan eddig, a Linamar a jövőben is arra törekszik, hogy további együttműködések részese lehessen és a partnerkapcsolatai tovább bővülhessenek. Így a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karával történő együttműködés nagy örömünkre szolgál.

Miért tartják fontosnak, hogy egyetemi kurzusok keretin belül hallgatói projektekhez csatlakozzanak?
A hallgatók sok mindent tanulnak az egyetemi éveik során, követik az új irányzatokat, amiből mi is tudunk meríteni. Akikkel mi találkoztunk elkötelezettek a szakma iránt, élvezik a projekt munkát és teljes erőbedobással dolgoznak. Ez nekünk is jó, hiszen az általunk érdekesnek vélt témákat teljesen új szemszögből tudjuk megvizsgálni. Szívesen támogatjuk a hallgatókat és öröm, ha tudunk tanácsot adni, amire építkezni tudnak, hiszen még az is lehet, hogy a jövőben ők is ilyen területen fognak elhelyezkedni.

Milyen jellegű hallgatói projekteket támogatnak szívesen?
Gyakorlatilag kereskedelemmel, műszaki megoldásokkal és gépek fejlesztésével kapcsolatos projekteket is mind szívesen támogatunk, de természetesen minden olyan együttműködésre nyitottak vagyunk, ami a vállalat profiljához kapcsolódó és közösen együtt dolgozva egy jó dolog születhet belőle.

Hogyan értékelik az együttműködést, a hallgatói csapatokat, a közölt eredményeket?

Igazán jó volt látni, ahogy lelkesednek, friss ötleteket hoznak be. Kiváló előadásokat hallgathattunk meg. Példaértékű, hogy idejöttek és rászánták az idejüket. Érdeklődően vettek részt gyárlátogatásunkon is, ami azért is nagyon előnyös számukra, mert fontos, hogy lássák élőben is azokat a dolgokat, amit a jövőben kamatoztatni tudnak majd munkájuk során. Mindent egybe véve nagyon elégedettek vagyunk. Rendkívül könnyű és jó volt együttműködni az SZTE hallgatóival és ezúton is köszönjük a lehetőséget mindenkinek, aki támogatta azt, hogy ez a közös projekt megvalósulhasson.


Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Kirándulás a TV szakos hallgatóknak

Falusi turizmus tárgy keretében november 18-án a hallgatók két falusi vendégfogadással foglalkozó szállásadót kerestek fel Dr. Glózik Klára, a kurzus oktatójának kíséretében Ásotthalmon.

Események

Rendezvénynaptár *