Bezár

SZTE GTK Hírarchívum

A közjó apostolai - Könyvbemutató

A közjó apostolai, avagy a közgazdaságtan emberi arca: Botos Katalin kötetének bemutatója az SZTE Gazdaságtudományi Karán

A közjó apostolai, avagy a közgazdaságtan emberi arca: Botos Katalin kötetének bemutatója az SZTE Gazdaságtudományi Karán

2020. szeptember 18.
2 perc

A közjó apostolai címmel jelent meg Prof. Dr. Botos Katalin legfrissebb könyve a Kairosz Kiadó gondozásában. Bemutatója a 91. Ünnepi Könyvhét keretében zajlott, amelyhez egyetemünk az „SZTE utcára viszi a tudományt” mottó jegyében csatlakozott.

A kötet a XX-XXI. század történelemformáló közgazdászainak munkájával, életével és ma is aktuális üzenetével foglalkozik.

Botos Katalin, az SZTE Gazdaságtudományi Kar professzorasszonya, szeptember 15-én délután mutatta be új kötetét Gébert Judit adjunktus asszonnyal beszélgetve. A könyvbemutató nem csupán ízelítőt adott a nagyközönség számára írt műből, de számos személyes történetet is megismerhettünk mind a szerző, mind a könyv főszereplőinek gazdag életútjából. Így egyfajta párhuzam rajzolódott ki a szerző és a könyvben megjelenő, a közjó apostolaiként tevékenykedő közgazdászok motivációi és érvei között.

A mű kilenc olyan embert mutat be, többégükben közgazdászokat, akiket a nagyközönség talán kevésbé ismer. Néhányan a természetvédelem korai képviselői (mint Joseph Kumarappa, Ernst Schumacher vagy Rachel Carson), mások a szociális igazságtalanság elleni küzdelem markáns harcosai, a szegények és elnyomottak felemelői (mint Alva és Gunnar Myrdal, Amartya Sen, vagy Albert Schweitzer). Botos Katalin könyve a közgazdaságtan egy olyan (emberi) arcát tárja a nagyközönség elé, amely mindig is jelen volt, de csak ritkán kerülhetett reflektorfénybe. A szerző hangsúlyozta, hogy mindenki számára megadatik a lehetőség a közjó javítására, melyet nem szabad elszalasztani, és Schweitzer szavai segítségével emlékeztetett arra, hogy „ha hatást akarunk gyakorolni másokra, a példamutatás nem csupán a legfontosabb, de az egyetlen célravezető dolog”.

A járványhelyzetre való tekintettel a könyvbemutató online is követhető volt az érdeklődők számára, az eseményen pedig a szükséges biztonsági intézkedésekre kiemelt figyelmet fordítottak a szervezők.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek