Váratlan tallini éjszaka és beadandók Északon

Tampere, Finnország nagyszerű úti cél, ha nem döntötted még el, hogy melyik város, ország szimpatikus számodra az Erasmus helyszín kiválasztásakor.

Az orientációs héten megtudtunk minden fontos információt a sulival és az órákkal kapcsolatban. A Tampere University of Applied Sciences egyetemnek kicsit különbözik a tárgyfelvételi rendszere az otthoni Neptuntól. Szerencsére a tanárok összeállítottak egy diasort, amivel elmagyarázták, hogyan is tudunk kiigazodni a rendszeren. Először nem tudtam felvenni az óráimat, de a szakunkért felelős koordinátor nagyon segítőkész volt, és megoldotta a problémát. Minden egyes Erasmusos diák kap egy tutort, mentort, aki segít a kinti lét elsajátításában. Az én tutorom nagyon támogató, és megmutatott minden érdekes helyet a városban, valamint ha bármilyen gondom van, bátran fordulhatok hozzá.

Az órára való bejárás általában nem kötelező, de erősen ajánlott, mert szinte minden egyéni munka, beadandó az órák anyagából épül fel. Többségében nem kell vizsgázni a felvett kurzusokon, de van legalább egy, de inkább kettő-három beadandó, ami alapján értékelik a félévi teljesítményünket. Gyakorlatiasak az órák, és a csoportfeladatokra épül a tananyag. Külön érdekesség, hogy Finnországban, ha valaki egyest kap, már teljesítette a tárgyat. Számomra érdekesek a tananyagok, a tanárok többsége nagyon szépen beszél angolul. Csak ajánlani tudom annak, aki fejleszteni szeretné az angoltudását, hogy jelentkezzen ide.

 Levelek

Az otthoni tárgyakat ugyanúgy fel tudtam venni, segítőkészek a tanárok. Természetesen írni kell nekik egy-egy e-mailt a megváltozott tanulmányi helyzetről, valamint, a Modulon keresztül egyéni tanulmányi rendes kérelmet is igényelni kell.

A finn időjárás elég szeszélyes, érdemes rendesen felöltözni, és esernyőt is magunknál tartani. A közlekedés elég jól kiépített, gyorsan el lehet jutni a város különböző pontjaira. Biciklivel is lehet közlekedni, aki elég közel lakik a központhoz, és nem fél a hajmeresztő időjárástól.

 Korona

Ha valakinek a tervei közt szerepel, hogy minél többet utazgasson, annak szintén csak ajánlani tudom Tampere városát, hiszen sok ismert város van a közelben. Az utak többségét magunknak szervezzük meg: távolsági busszal (Onnibus), valamint vonattal lehet eljutni ezekhez az úti célokhoz. Az első város, amit ajánlani tudok, Finnország fővárosa, Helsinki, Tamperétől 2 és fél óra busszal 14-15 euróért. Tallin (Észtország fővárosa) városában is voltunk már, ahova busszal és komppal mentünk. Ajánlom mindenki figyelmébe, hogy figyelmesen olvassa el a megvásárolt busz, illetve kompjegyeket. Ugyanis a komp indulása előtt legkésőbb fél órával be kell jelentkezni. Tapasztalatból mondom, hogy érdemes odafigyelni minden apró betűre, mert mi sajnos nem vettük figyelembe ezt az információt, így lekéstük a hajót, ami miatt egy éjszakát Tallinban kellett töltenünk. De mindent meg lehet oldani, az Airbnb, Booking valamint a Hostelworld szálláslehetőségek segítségével.

A suli is szervez a diákok számára különböző utakat. Sajnos nem minden utazás éri meg, hiszen sokkal olcsóbban is el lehet jutni egy-egy városba. Egy utat azonban mindenkinek ajánlani tudok, aki Tamperében tölti az idejét, az pedig a stockholmi hajótúra. Ez egy 2 és fél napos utazás 55 euróért. Sajnos Stockholm városában összesen 6 órát tudtunk tölteni, de hatalmas élménnyel és tapasztalatokkal tértünk vissza.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Az SZTE GTK július 2-án rendezte volna meg a hagyománynak tekinthető diplomaosztó ünnepségét a József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A járványhelyzet azonban gátat szabott a rendezvénynek és a végzett közgazdászok méltó módon történő elbúcsúztatásának egyaránt.

Események

Rendezvénynaptár *