Bezár

2013

Nemzetközi gazdaság workshop

Nemzetközi gazdaság workshop

2014. november 18.
2 perc

Nemzetközi gazdaság (szakmai vezető: Dr. Pelle Anita)

  1. Az EU és az euróövezet válsága/válságkezelése

    A 2008-ban kitört globális válság pénzügyi válságként indult, majd előbb reálgazdasági, majd rövid idő elteltével közpénzügyi válságba csapott át – Európában legalábbis. A tagállami válságkezelés mozgástere az EU intézményi-szabályozási környezetében árnyalt megközelítést kíván az elemzőtől. Az euróövezet perifériája a valutaleértékelés eszközével nem tud élni, miközben versenyképességi problémái evidensek. Németország a válság előtt végrehajtott munkapiaci reformjainak köszönhetően nem veszített versenyképességéből, viszont külkereskedelmi szufficitje sajátos problémaként jelentkezik a számára. A kelet-közép-európai tranzíciós országok intézményi-strukturális kihívásokkal küzdenek, és az EU magtérségéhez való konvergenciájuk – az euróövezet perifériájához hasonlóan – megtorpanni látszik. Az európai demográfiai tendenciák nem kedvezőek, a bevándorlók integrációja pedig nem megfelelő.

    A közpénzügyi válság időközben az EU és az euróövezet immáron új, saját válságát eredményezte, amelyből a kilábalás talán az integráció további mélyítése révén érhető el. Ehhez azonban Európában jelenleg szemlátomást hiányzik a társadalmi támogatottság, és ennélfogva a politikai akarat is. Ugyanakkor a számos országban alkalmazott költségvetési megszorítások növekedési áldozatként jelentkeznek, és sok helyen szociális feszültségeket is okoznak. A munkanélküliség – különösen a fiatalkori – történelmi rekordokat döntöget az euróövezet perifériáján, miközben a magtérségben rekord alacsony szinten áll.

    Mindezek alapján úgy tűnik, hogy Európa egy intellektuális válságot is átél, ti. hogy hogyan tudná megoldani saját válságát. A workshopban ezeket a kérdéseket járjuk körül.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek