Bezár

2013

Gazdaságfejlesztés workshop

Gazdaságfejlesztés workshop

2014. november 18.
2 perc

Gazdaságfejlesztés (szakmai vezető: Dr. Lukovics Miklós, Dr. Nagy Benedek, Szakálné Dr. Kanó Izabella)

  1. Az ELI gazdasági hatásvizsgálata

    Az Extreme Light Infrastructure szegedi megvalósítása politikai, tudományos és gazdaságfejlesztési szempontból egyedülálló lehetőséget teremt Szeged és térsége számára, melynek hatásai számtalan ponton jelentkeznek. E hatások közül kiemelve a gazdaságfejlesztésre gyakorolt hatásokat, az két pont mentén ragadható meg markánsan: egyrészt a beruházás megvalósítása mentén jelentkező többletjövedelmek, s azok hosszú távú - elsődlegesen a vállalkozási szektorban jelentkező - gazdasági hatásai, másrészt a térség és így az ország gazdaságának tudás-alapú szerkezetváltására gyakorolt hatása, mely ez előbbieken jelentősen túlmutat. Az itt összegzett első hatás jól leírható az un. regionális multiplikátor értékével, melynek lényege, hogy a megvalósítandó beruházás, egy tovagyűrűző hatáson keresztül, annak mértékét meghaladó mértékű jövedelemnövekedést eredményez az adott gazdaságban.

    A workshop során sor kerül többek között arra, hogy lehatároljuk az ELI hatásainak főcsoportjait. Mindenképpen célszerűnek látszik elkülöníteni a K+F infrastruktúra, valamint a körülötte kiépítendő science park hatásait, valamint esetlegesen további, speciálisan viselkedő hatástípusok azonosítására is sor kerülhet. Ezen hatástípusok tudományos szakirodalmát meg kell ismerni, valamint benchmark példákat kell feltárni arra vonatkozóan, hogy hasonló hatástípusok milyen hatásmechanizmusok mentén fejtették ki hatásukat a helyi gazdaságra.

    Ezek után lézerfizikus vendégünk segítségével együttesen megfejtjük azt, hogy az ELI, mint K+F infrastruktúra milyen kapcsolódási pontok mentén ágyazható be a helyi gazdaságba, beágyazható-e egyáltalán. Ezen információk birtokában számba vesszük az ELI-vel kapcsolatba hozható helyi ágazatok sajátosságait, szerepét a multiplikátor hatások kifejtésében és a kapcsolati hálókban. Mindezek alapján megvizsgáljuk, hogy mely ágazatok esetén fontos a napi kapcsolat és a szélsőségesen közeli földrajzi közelség, ugyanis ezen információk alapján határozhatjuk meg az ELI science park keresleti viszonyait. Legvégül kísérletet teszünk arra, hogy az ELI helyi gazdaságra gyakorolt hatásait a főcsoportok mentén számba vegyük, adott esetben számszerűsítsük.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek